Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak neće večeras doputovati u Prištinu jer je otkazan njegov let, potvrdila je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj.

„Radimo na tome da osiguramo njegov dolazak na Kosovo sa Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak neće večeras doputovati u Prištinu jer je otkazan njegov let, potvrdila je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj.

„Radimo na tome da osiguramo njegov dolazak na Kosovo sa najmanjim mogućim kašnjenjem. Gospodin Lajčak je rešen da sutra bude na Kosovu. Kada stigne, srešće se sa svojim sagovornicima da bi razgovarali o vremenskoj dinamici i modalitetima brze obnove dijaloga“, istakla je Živalj.

Prema izvorima RSE, Lajčak je sa delegacijom stigao u Cirih, gde je trebalo da presedne kako bi nastavio put do Tirane. Međutim, let je u međuvremenu otkazan.

Lajčak je trebalo preko Albanije da stigne do Prištine, u njegovoj prvoj poseti od kako je imenovan za specijalnog predstavnika EU u dijalogu između Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je danas o plaformi Vlade Kosova za dijalog razgovarao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Tači je nakon sastanka izjavio da Kosovo i Zapadni Balkan ulaze u važnu nedelju što se tiče nastavka dijaloga Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, očekuje se pokretanje konkretnih procesa od SAD, odnosno specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela, kao i poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Govoreći o Lajčakovoj poseti, Tači je rekao da on treba da zna da je Kosovo nezavisna država.

„Nisam informisan o Lajčakovoj agendi na Kosovu. On treba da shvati da je Kosovo nezavisna i suverena država, i svaki drugi pristup biće neuspeh za Lajčaka i EU. Građanima Kosova je potrebna liberalizacija viza, a ne reči“, rekao je Tači.

Za sada nije potvrđeno da li će se Tači sastati sa Lajčakom.

S druge strane, u odvojenom obraćanju medijima, premijer Hoti je pozvao kosovsku opoziciju na sastanak kako bi razgovarali o procesu dijaloga. On je najavio da će se o tome konsultovati i sa predstavnicima civilnog društva.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje odbija da se uključi u proces dijaloga sa aktuelnom vladu, dok Demokratska partija Kosova je saopštila da čeka zvaničan poziv na razgovor, podseća Radio slobodna Evropa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar