Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak je danas izjavio da od glavnih pregovarača Beograda i Prištine očekuje da na naredni sastanak u Briselu dođu sa konkretnim predlozima o pitanju upotrebe dinara na Kosovu.

Lajčak se u objavi na Fejsbuku (Facebook) osvrnuo na svoje aktivnosti tokom prošle nedelje i ponovio da će sa pregovaračima Srbije i Kosova Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem razgovarati sledećeg ponedeljka (25. marta) o pitanjima u vezi sa dijalogom, među kojima je i odluka Centralne banke Kosova da ukine dinar.

„Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju sledećeg ponedeljka u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao da će se implementacijom Sporazuma o putu normalizacije i dodatnim načinima za njegovo formalizovanje mora baviti na najvišem nivou, na sastanku lidera“, napisao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Specijalni predstavnik EU je dodao da ja na oba sastanka tokom svoje prošlonedeljne posete Beogradu i Prištini, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Bislimijem, naglasio potrebu da se „Sporazum sprovede bez odlaganja“.

„Ranije prošle nedelje posetio sam Berlin, gde sam se sastao sa savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jensom Plotnerom, kao i sa sagovornicima u Ministarstvu spoljnih poslova. Razgovarali smo o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine, kao i o situaciji na Zapadnom Balkanu i šire“, piše Lajčak.

U Briselu je juče posle odvojenih sastanaka održan i trojni sastanak glavnih pregovarača Petkovića i Bisljimija sa Lajčakom. Bislimi je posle sastanka izjavio da će obe strane do petka poslati predloge o pitanju upotrebe dinara na Kosovu.

Petković je nakon sastanka izjavio da je jedan od predloga Beograda za rešavanje pitanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru Kosova i Metohije – nastavak rada „Poštanske štedionice“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare