Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak stupiće ove nedelje na dužnost specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i za Zapadni Balkan.

Prema dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, Lajčak će jednogodišnji mandat početi 2. aprila, dan pošto bi ambasadori EU trebalo da daju zeleno svetlo za njegovo imenovanje.

U radnom dokumentu sa današnjim datumom kao prvi zadatak Lajčaka navedeno je postizanje „sveobuhvatne normalizacije odnosa“ Srbije i Kosova.

To treba da bude postignuto zaključenjem „pravno obavezujućeg sporazuma koji rešava sva otvorena pitanja između dve strane, u skladu s međunarodnim pravom, i koji doprinosi regionalnoj stabilnosti“, navodi se u dokumentu.

I Srbija i Kosovo žele da uđu u EU koja je normalizaciju odnosa te dve strane postavila kao preduslov za integraciju. Pregovori Beograda i Prištine uz posredstvo EU suspendovani su krajem 2018. godine pošto je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Protiv izbora Lajčaka na novu funkciju posebno se zalagao predsednik Kosova Hašim Tači koji je prošle nedelje, ali i ranije, izjavio kako je misija Lajčaka na Kosovu „zamišljena da propadne zbog njegove opredeljenosti da spreči Slovačku da prizna Kosovo“.

U dokumentu EU navodi se da će Lajčakov zadatak biti i rad na poboljšanju susedskih odnosa i na pomirenju širom Zapadnog Balkana, na unapređenju vidljivosti prisustva EU kroz javnu diplomatiju, i na doprinosu jedinstvu, doslednosti i efikasnosti delovanja EU u regionu.

Lajčak koga je za specijalnog predstavnika EU predložio šef evropske diplomatije Žozep Borel, 20. marta je podneo ostavku na mesto ministra spoljnih poslova Slovačke, posle osam godina na toj funkciji.

Od 2007. do 2009. Lajčak je bio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram