Miroslav Lajčak Foto:Milos Tesic/ATAImages

Izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak u intervjuu za Gazeta Express govorio je o prihvatanju Ohridskog sporazuma, Aneksa o primeni i Nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Lajčak je, kako prenosi KoSSev. kazao da je njegov tim nekoliko puta razmatrao pitanje formalizacije po zahtevu Kosova i ukazao da su Kurtiju dali nekoliko opcija i da čekaju njegov odgovor.

Slovački ministar je međutim rekao da sa stanovišta EU-a nije potrebno da Srbija potpiše Statut Zajednice, pošto je nacrt dizajniran tako da bude interni dokument Kosova i da bi potpisivanjem i Kosova i Srbije postao međunarodni sporazum, a Lajčak kaže da on to nije.

„Dozvolite mi da dodam još jednu tačku u vezi sa zahtevom Kosova da Srbija potpiše Statut. Po našem mišljenju, ovo nije neophodno. Zakonski akt, kako je trenutno osmišljen, treba da bude interni dokument Kosova. Sa potpisom Kosova i Srbije, Statut bi postao međunarodni sporazum, što nije“, precizirao je.

Dodaje da je implementacija Sporazuma trenutno na čekanju i to zbog pojedinih zahteva obe strane.

„U oktobru su oba lidera izrazila načelnu spremnost da prihvate evropski nacrt statuta za osnivanje Zajednice. Istovremeno, premijer Kurti je uslovio prihvatanje Statuta potpisivanjem Sporazuma od strane Kosova i Srbije o putu normalizacije, njegovog aneksa, kao i samog Statuta. Istovremeno, Srbija je dostavila dodatna pitanja za pojašnjenje. Dakle, implementacija je trenutno na čekanju zbog zahteva strana, a mi radimo naporno da ih rešimo u svojstvu fasilitatora. Moj tim je još jednom razmotrio pitanje formalizacije na zahtev Kosova, ponudili smo Kosovu nekoliko opcija u ovom pravcu i trenutno čekamo njihov odgovor“.

Kaže i da su zemlje članice zadužile EU da pre kraja januara 2024. godine uključi obaveze Srbije iz Sporazuma u Poglavlje 35 pregovora sa Srbijom, a koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Kosovom:

„Dakle, ovde imamo jasan rok za formalizaciju Sporazuma kao dela ugovornog sporazuma sa EU i kriterijuma za članstvo Srbije“.

„Sa Vladom Kosova razgovaramo o pitanju dodatne formalizacije Sporazuma o putu normalizacije i aneksu njegove implementacije. Paralelno, ugostili smo srpske pravne stručnjake u Briselu kako bi razgovarali o različitim aspektima dokumenta. Ovo je legitimno jer je ovaj nacrt detaljan i opširan. Ali ne zaboravimo da je prihvatanje teksta Statuta samo jedan element procesa i potrebni su dodatni koraci sa kosovske strane za osnivanje Udruženja“, naglasio je Lajčak.

BONUS VIDEO: Šta se dopisuje u poglavlje 35 o Kosovu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar