Foto: Screenshot

SAD i EU nisu rivali, već imaju iste ciljeve za Zapadni Balkan, poručili su zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na video konferenciji „Balkanski dijalozi“, u organizaciji „Konkordie“, „Ist Vest instituta“ i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Palmer je rekao da će SAD ostati angažovane u regionu kako bi se osigurao krajnji cilj, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Imamo zajedničke ciljeve i viziju za Zapadni Balkan i mi smo partneri po tom pitanju“, rekao je Palmer.

On je podvukao da SAD i EU rade zajedno u regionu, ne samo po pitanju Srbije.

Palmer je podsetio i na dogovor u Mostaru, koji je omogućio građanima da izađu na demokratske izbore prvi put posle mnogo godina, što, kako je naveo, ne bi bilo moguće bez bliske saradnje i partnerstva SAD i EU, kao i na junski dogovor u Albaniji, koji je otvorio mogućnost za reformu izbornog sistema.

Lajčak je rekao da je saglasan sa Palmerom da SAD i EU nisu rivali, već da su uvek bili partneri i da su poslednjih godina postignute dobre stvari na Balkanu zbog saradnje EU i SAD.

On je rekao da nije ni srećan ni nesrećan zbog toga što nije održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, o kojem se čulo mnogo – od toga da je istorijski pa do toga da će biti reči samo o ekonomiji.

Lajčak je istakao da dijalog nema alternativu i da nema nijedne osobe koja smatra da je status kvo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu.

Izvor: Srna