Gabrijel Eksobar i Mirosalav Lajćak Foto:Screenshot/Twitter/@MiroslavLajcak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je u današnjem razgovoru sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom istaknuta neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma.

Kako je naveo na svom Tviter nalogu, u razgovoru je postignuta saglasnost o značaju postizanja sporazuma o modalitetima implementacije.

„Nakon jučerašnjeg sastanka na najvišem nivou zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar i ja smo se sastali da koordiniramo naredne korake pre sledećeg sastanka“, napisao je Lajčak.

U Briselu je u ponedeljak održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje su Lajčak i šef diplomatije EU Žozep Borelj održali prvo odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i zajednički razgovor.

Borelj je posle sastanka rekao da su se Vučić i Kurti saglasili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da su se obe strane složile da primena plana počne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

Vučić je najavio da će naredni sastanak biti održan 18. marta u Skoplju.

***
BONUS VIDEO – Kome (ne)treba kosovsko rešenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar