Vuk Jeremić Foto: Vesna Lalić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će za novog specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka najveći problem biti da ponovo pokrene pravi pregovarački proces.

Jeremić je za BBC na srpskom rekao da će pred Lajčakom biti i veoma izazovan zadatak kako harmonizovati stavove među Evropljanima, „pa ih onda uklopiti sa stavovima SAD i ostalih međunarodnih aktera“.

„Ranije se tačno znalo ko pregovara u Briselu, a ko posreduje – sve dok nije došao (izaslanik predsednika SAD Ričard) Grenel. Od tada više nije jasno ko pregovara i o čemu“, rekao je Jeremić.

BBC je naveo da će se Lajčak već na samom startu suočiti sa „skepticizmom kosovskog predsednika Hašima Tačija“, koji je izrazio nezadovoljstvo da procesom pregovora upravljaju diplomate čije zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova.

„I (evropski komesar za spoljnu politiku Žozep) Borel i Lajčak su svoje nacionalne karijere okončali, Borel definitivno a Lajčak bar na neko vreme. Oni su veoma profesionalni ljudi, znaju ko im je glavni autoritet, a to nisu njihove nacionalne vlade, već EU“, rekao je Jeremić.

On je dodao da Tačijeva rezerva prema evropskim igračima dolazi iz njegove naklonjenosti američkoj strategiji da do dogovora treba da dođe što pre, „pa i uz razmenu teritorija, što je za Evropu neprihvatljivo“.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je Lajčak „najveći svetski diplomata koji ima balkansko iskustvo“ i da se sa njim može porediti samo švedski diplomata Karl Bilt.

BBC na srpskom podsetio je da su se Jeremiću „putevi u karijeri sa Lajčakom često ukrštali“, kao i da su bili rivali za mesto generalnog sekretara UN 2016. godine, kada je Jeremić završio trku kao drugi, dok je Lajčak bio trećeplasirani, a na funkciju je izabran Portugalac Antonio Guteres.

„Uvek smo bili prijatelji, i ja prema njemu gajim veliko poštovanje. Lajčak je diplomata, ne samo regionalnog, nego svetskog kalibra. On govori tečno srpski jezik, bez akcenta – gotovo da se ne može primetiti da nije odavde“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Lajčak je dugo bio ministar Slovačke koja je članica EU, i godinama je gradio odnose u evropskim prestonicama.

„Za posao posrednika nije mogao da bude izabran neko ko nije dobio punu podršku Berlina i Pariza, kao i da se niko tom izboru nije protivio“, zaključio je Jeremić.

Milivojević: Lajčak će slediti politiku Brisela i biti blizak stavu Nemačke

 

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za pregovore Beograda i Prištine, EU pokušava da se aktivno uključi razrešenje kosovskog čvora i pokazuje nameru a parira američkoj inicijativi po tom pitanju.

On smatra da će Lajčak slediti politiku Brisela i biti blizak stavu Nemačke.

„Bez obzira što dolazi iz zemlje (Slovačka) koja nije priznala samoproglašeno nezavisno Kosovo, izvesno je da će slediti politiku Brisela i da će biti blizak pre svega stavu Nemačke“, kazao je Milivojević za Tanjug.

On je  obavezan da sledi Brisel, odnosno politiku koja ima razumevanja za politiku Aljbina Kurtija i najnovije mere koju Vlada u Prištini u tehničkom mandatu promoviše, a to se odnosi na vremensko i delimično suspendovanje taksi.

Ono što je za Beograd važno, kako navodi Milivojević, jeste to da postoji razlika između stava Brisela i podrške Kurtiju i stava američke administracije koja ne podržava takav stav, odnosno koja podržava da nastavak razgovora može da usledi samo ako se ispune uslovi i to bezuslovno ukidanje taksi.

„Za nas je izuzetno važno to da bi Lajčak morao da nastupa sa pozicije statusne neutralnosti, da iako dođe do nastavka pregovora uz posredstvo EU, to je moguće samo ako se ispune tri stvari“, ističe Milivojević.

Prva je da je EU statusno neutralna, navodi i dodaje da je druga da nema razgovora da pregovori nastave sa pozicije na kojoj insistira Kurti, a to je da se pregovora sa pozicije priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije, što Kurti nudi preko formule reciprociteta.

„To Srbija to ne može da prihvati“, naglašava Milivojević i dodaje da se treća stvar tiče obaveza koje prištinska strana još od ranije nije ispunilar Brisleskim sporazum.

Kako kaže Milivojević, ono što je sasvim sigurno, imenovanje Lajčaka pokazuje da EU ima nameru i strateški interes da nekako parira američkoj inicijativi i da se uključi u rešavanje kosovskog pitanja sa tezom da je to evropska stvar i da je evropska nadležnost prioritetna nadležnost.

Međutim, kaže Milivojević, ne treba očekivati da će Amerika odustati od svoje inicijative i nikako ne treba očekivati, bar kada je reč o ovoj administraciji, da to svoje mesto napusti.

„Prema tome, ne postoji nikakva šansa da EU ovim imenovanjem preuzme inicijativu i da na neki način stavi američku administraciju po strani“, kaže Milivojević.

Dodaje da dok je ova američka administracija, ona će istrajati na svom stavu i insistirati da se proces nastavi tamo gde je stao pod uslovom da se takse ukinu bezuslovno i bez ograničenja, bez ikakvih političkih uslova.

Šta će biti posle američkih izbora, kako navodi, to je drugo pitanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram