Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto: Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak će 13. i 14. marta boraviti u Beogradu.

On će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o Evropskom sporazumu i mapi puta za njegovu primenu, najavio je u Briselu portparol EU Peter Stano.

Govoreći o primeni evropskog plana za Kosovo i Metohiju, Stano je napomenuo da su predstojeći razgovori Lajčaka i Vučića u Beogradu deo priprema za sastanak na najvišem političkom nivou 18. marta u Ohridu.

Lajčak će 9. i 10. marta boraviti u Prištini gde će razgovarati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, najavljeno je u Briselu.

„Lajčak će u Beogradu i Prištini razgovarati o modalitetima primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa koji su dve strane prihvatile na prethodnom sastanku i saglasile se da dalji razgovori o tome nisu potrebni“, rekao je Stano.

On je naveo da će 18. marta u Ohridu naglasak biti na primeni evropskog plana, ističući da je krajnji cilj dijaloga potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da proces još nije u toj fazi.

To je prva Lajčakova poseta Kosovu od sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 27. februara u Briselu.

***

BONUS VIDEO – Nastavlja se debata o kosovskom sporazumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar