Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je spreman i zainteresovan da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu i da je tamo spreman da "predstavi dokumentaciju" o hapšenju kosovskih policajaca i poručio da kosovske policajce treba "odmah i bezuslovno pustiti", prenose prištinski mediji.

Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare sa šeficom kosovske diplomatije Donikom Gervalom naveo da je „zainteresovan“ da u Briselu predstavi dokumentaciju o „zločinu koji je počinjen nad trojicom policajaca i njihovim porodicama“. Kosovski premijer je pozvao SAD i Evropsku uniju da „osude otmicu“.

Premijer Kosova je naveo da deeskalacija koju svi traže znači „momentalno oslobađanje i bezuslovno oslobađanje tri policajca“, ali i, kako je dodao, kažnjavanje „agresije Srbije na Kosovu“.

Na konfrenciji su Aljbin Kurti i Donika Gervala govorili su i o poseti šefaKancelarije za vezu Kosova u Srbiji Jetiša Jašarija trojici kosovskih specijalaca, a koji se nalaze u pritvoru u Kraljevu.

Kako prenosi prištinska Koha, Kurti je naveo da su policajci „kidnapovani kod improvizovanog stola na teritoriji Kosova, dok su jeli hleb“.

„Opis policajaca je isti kao i kako je došlo do otmice. Kažu da su bili za improvizovanim stolom za jelo, a 15 ljudi ih je opkolilo, napalo i kidnapovalo. Sva trojica pričaju istu priču na odvojeno pitanje našeg ambasadora. Time se otklanja dilema… Srbija je izvršila agresiju 14. juna. Policajci su dežurali, u borbi protiv šverca, gde je zatvorena jedna od 15 ruta za šverc“, izjavio je Kurti, prenosi Koha.

„Ko tvrdi da su uhapšeni u Srbiji, objasnite kako su lisice pronađene jedan kilometar od granice na jednoj strani, 670 metara severno-severoistočno i 300 metara jugozapadno od granice, opet dalje od Srbije. Ne radi se ni o kakvom hapšenju u Srbiji, radi se o kidnapovanju na Kosovu“, dodao je još Kurti.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je dodala i da se policajci drže pod optužbom da „nose oružje bez dozvole“.

Gervala je rekla da policajci tokom 48-časovnog pritvora nisu fizički maltretirani, ali da im nije dato dovoljno hrane.

„Tokom ovog perioda od 48 sati nisu fizički zlostavljani, ali im nije dato dovoljno hrane, odnosno nije im dato više od parčeta hleba…“, izjavila je Gervala.

***
BONUS VIDEO – Srbi na Kosovu između zastave i prinude: Zbog učestalih hapšenja osoba srpske nacionalnosti, građani danima protestuju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar