Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Mi još imamo problema sa Srbijom, Kosovo nije problem. Problem je Srbija, pogotovo predsednik te države koji misli i priča kao 90-ih prošlog veka, granični prelazi Jarinje i Brnjak u krizi su ne zbog Srba, već zbog predsednika Srbije, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti večeras u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju.

Prema njegovim rečima, više od 11.000 vozila iz Srbije bez problema je uzimalo privremene tablice Republike Kosovo: “Oni su sarađivali s našom policijom i našim institucijama”, prenosi Danas.

Kurti kaže da ljude na barikadama plaća Srbija: “Neki od njih imaju i dosije kriminalnih aktivnosti u prošlosti, imaju ekstremne poglede na politiku i svet. Neki od njih učestovali su i u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori pre pet godina.”

Na pitanje smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob odgovara da ne može drugačije razmišljati.

“Na granicu s Kosovom dovedeš ministra obrane, zajedno s ruskim amabasadorom u Srbiji i s atašeom sa bezbednost Ruske Federacije u Beogradu. Isti dan kada su zapalili zgradu u Zubinu Potoku. Također, MiG-29 kruži Kosovom, helikopteri ruske proizvodnje, te oklopna vozila… Znači, oni su došli vojnim arsenalom na granice naše države. Naše specijalne snage su tamo, i na Brnjaku i u Jarinju. Nemojmo zaboraviti, oni su dan nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 18. februara 2008. godine spalili granične prijelaze Jarinje i Brnjak“, dodao je Kurti.

Premijer Kosova je ocenio i da u Srbiji nema pluralizma: “Imate jednu stranku. Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i stranka. Nema onde pluralizma, oni glume demokratiju s izborima.”

Izrazio je, tvrdi Kurti, spremnost na razgovor i pregovore i čeka da predsednica Evropske komisije prenese Beogradu jasnu poruku, gde je stigla u posetu.

Kurti, koji sem kosovskog ima i albansko državljanstvo i glasao je nedavno tamo na izborima, na pitanje da li je moguće spajanje Kosova i Albanije Kurti je odgovorio: „Mi jesmo dve države, Kosovo i Albanija, ali nismo dve nacije. Mi smo jedna nacija. Granica između Kosova i Albanije nije albanska granica, niti kosovska granica, to je jugoslovenska, srpska granica i u tom smislu želimo da Priština i Tirana sarađuju što bliže, da se integrišemo i da pomažemo jedni drugima.“

BONUS VIDEO: Kosovo, rasplet još daleko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar