Albin Kurti Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da će mera reciprociteta prema Beogradu biti uvedena, ali da je za to potrebna dobra priprema.

Kurti je, na sednici skupštine privremenih prištinskih institucija, na kojoj se raspravlja o prvih sto dana vlade, rekao da će reciprocitet biti uspostavljen, ali da ne želi da on propadne. Pripremićemo se, uspostavićemo reciprocitet i on neće propasti“, rekao je Kurti odgovarajući poslaniku Demokratske partije Kosova Fadilju Nuri, koji mu je postavio pitanje kada će uvesti meru reciprociteta Beogradu.

Kako je rekao od 2011. godine usvojena je puna rezolucija o političkom, ekonomskom, trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom i taj princip je navodi izneo na sastancima u Briselu.

„Besnik Bisljimi je detaljno pripremio dokument, 11 povreda koje Srbija čini protiv Kosova u našem zajedničkom izveštaju i to smo pokazali međunarodnim faktorima i dajemo vremena da se to primeni sa reciprocitetom“, rekao je Kurti, a prenola agencija KosovaPreš.

Kurti je rekao da su ne uspe primena reciprociteta,u potpunosti, da onda taj koncept umire.

„Zainteresovani smo za njegovu potpunu i pravilnu primenu. Uzajamnost nije osveta, to je zdrav princip između dve država koje će biti jednake. Nije reciprocitet da se dodaju prepreka, vec´ za njihovo uklanjanje. Želimo da to učinimo tako da se to više ne poništava. Zadnji put kada smo to radili, sve je išlo dobro, a onda kada je uklonjeno, postalo nam je još gore. Učinic´emo to kada se brzo pripremimo“, rekao je Kurti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar