Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

„Masakr u Račku ne može da se sakrije i zataška“, kazao je danas kosovski premijer na komemorativnoj akademiji koja je održana povodom 24 godišnjice dešavanja u ovom mestu u vezi sa kojim su interpretacije srpske i kosovske javnosti možda i najoprečnije, prenosi KoSSev.

Kosovski premijer je na ovom događaju saopštio da je kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 osoba koje su navodno odgovorne za taj slučaj, prenosi Gazeta Express.

„Pozivajući se na svedočenja tog vremena, izjave 63 saslušana svedoka i dokaze Haškog tribunala, kosovsko tužilaštvo je raspisalo međunarodne poternice za 18 osoba, Srba, osumnjičenih za učešće u masakru u Rečku“, kazao je Kurti, prenosi ovaj medij, bez drugih detalja o samim poternicama.

Kurti je ujedno prokomentarisao navode srpskog predsednika o Račku, kao i drugih beogradskih zvaničnika.

„Pre samo više od tri godine, ovaj predsednik Srbije je izjavio da je masakr u Račku izmišljotina i falsifikat”, rekao je Kurti, podsećajući da je iste navode krajem 2021. izneo i šef BIA-e, Aleksandar Vulin.

„Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju“, dodao je Kurti, prenosi KoSSev.

Godišnjica Račka je danas kao i prethodno, obeležena u Štimlju. Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom, obišla je mesto gde su kosovske vlasti napravile spomen kompleks.

Pored Kurtija i drugi prištinski zvaničnici se listom oglašavaju sa porukama da je na današnji dana 1999. „počinjen masakr od strane Miloševićevog genocidnog režima“. Oglašavaju se i međunarodni predstavnici na Kosovu uz poruke da prošlost ne može da se poništi, ali i da bi trebalo da se gradi budućnost.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i Vilijam Voker – počasni građanin Kosova, koji je juče odlikovan u Peći i titulom „Doctor Honoris Causa“, a kojem su se danas zahvaljivali najviši prištinski zvaničnici.

Voker je zapravo u svojstvu šefa Verifikacione misije OEBS-a, 15. januara 1999. okarakterisao Račak kao mesto masakra nad nedužnim civilima koje su izvršile jugoslovenske, odnosno srpske snage, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Događaj koji se zbio na današnji dan pre 24 godine i dalje je jedna od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o masakru 44 civila, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje, a za Albance to što Srbija negira zločine.

BONUS VIDEO: Boban Stojanović o tenzijama na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare