Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kurti se građanima na srpskom zahvalio večeras na mirnim protestima koji su danas održani u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, ali i poručio: „Molim vas nemojte da potpadate pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu. Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu“.

„Za vladu koju vodim podela vlasti je demokratski princip i ustavna obaveza“, saopštio je večeras u video poruci kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi KoSSev.

Neuobičajeno za proteklu godinu dana njegovog upravljanja i javnog obraćanja, on je ovo učinio direktno na srpskom, obrativši se tako građanima srpske nacionalnosti.

Kaže da ni na koji način, kao premijer i vlada ne mogu da utiču na sudske odluke na Kosovu, jer se ne mešaju u sudsku vlast.

Time je ponovio svoju jučerašnju poruku, nakon supenzije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović, koja je kao čelnica kosovskog suda pre tri dana bila u Beogradu na sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u vezi sa nezadovoljstvom time što se Srbima onemogućava da glasaju na izborima 3. aprila.

Tvrdi da je iz medija saznao da je sudija Stevanović suspendovana.

„A to ipak znači da nije otpuštena sa posla“, dodao je Kurti.

U Kosovskoj Mitrovici danas je održan protest sa kojeg je poslat jedini zahtev – da se sudija Stevanović vrati na posao. Dok se to ne desi, i ostali Srbi, kako je to rekao šef Srpske liste Goran Rakić – u svim kosovskim institucijama na centralnom i lokalnom nivou se „samosuspenduju“.

Kosovski premijer kaže da se on zalaže za pravo i pravdu i naglašava:

„Ali niti predsedavam sudskim savetom, niti sam njegov član. Zahvaljujem se građanima za današnji miran način protesta. Ljudi u demokratskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju javno svoje mišljenje i stavove. Ali moram reći, bilo bi verodostojno kada bi protestvovali na primer za socijalnu pravdu, brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Međutim, imao je potom jače poruke u vezi sa Beogradom.

„Molim vas nemojte da potpadate pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu. Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu. Oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe a možda i interese nekih velikih ratnohuškačkih sila“, kazao je Kurti na srpskom, dodajući:

„Zato vas pozivam dragi građani da sačuvate mir i imate više poverenja u vladu Kosova“.

Nabrojao je da privredni rast, borba protiv korupcije, rast izvoza poreskih i carinskih prihoda, rast stranih direktnih investicija i kosovskog budžeta, „daju nadu svima nama koji živimo ovde“.

Kaže da je posvećen unapređenju prava i blagostanja svih građana bez obzira na versku ili etničku pripadnost.

„Naša vrata su svima otvorena. Hvala vam na pažnji i podršci, vidimo se“, poručio je Aljbin Kurti.

Njemu je Srpska lista danas, koja je deo vlade Kosova, poručila da je srušio Briselski sporazum.

BONUS VIDEO: Počeli protesti Srba u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar