Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti razrešio je danas ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua iz Demoratskog saveza Kosova (DSK), koji je članica vladajuće koalicije.

Veljiu je razrešen jer se usprotivio Kurtijevom stavu protiv uvođenja vanrednog stanja, a koje inače traži predsednik Kosova Hašim Tači.

Kurti je u izjavi povodom razrešenja naveo da je smenjeni ministar širio paniku tvrdeći da se broj obolelih od korona virusa na kosovskoj teritoriji povećava iz sata u sat što njiedna nadležna institucija nije potvrdila.

Prema pisanju prištinskog portala Ljajmi, međutim, Veljiu se u stvari usprotivio Kurtijevom protivljenju uvođenju vanrednog stanja. Veljiu je, naime, kazao da odluku o vanrednom stanju treba doneti uprkos protivljenju premijera i njegovog Pokreta Samoopredeljenje.

Veljiu je rekao i da se lično zalaže za uvođenje vanrednog stanja radi zaštiti zdravlja ljudi, te da donošenje takve odluke nije pitanje premijera ili predsednika.

„Nije vreme za kapricioznost i čije mišljenje će biti uvaženo, jer smo svi u službi Kosova. Da, potrebno je proglasiti vanredno stanje“, rekao je Veljiu, preneo je Ljajmi.

Mustafa: Smena ministra policije iz DSK neprihvatljiva

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa, izjavio je da je za tu stranku i njega lično neprihvatljiva odluka premijera Kosova Aljbina Kurtija da smeni ministra policije Agima Veljiua iz DSK.

U izjavi za prištinski portal Ekpres, Mustafa je rekao da se Kurti nije konsultovao s njim o toj odluci i da je to u suprotnosti sa koalicionim sporazumom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram