Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da 18. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće razgovarati o novim automobilskim registarskim tablicama i ulaznim ispravama za državljane Srbije, koje su bile povod za postavljanje srpskih barikada na severu Kosova 31. jula.

U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob, „zbog straha koji je uneo Beograd i planova rađenih u Raškoj i Beogradu“, rekao je Kurti.

On je Radiju Slobodna Evropa izjavio da su barikade bile postavljene tako da se sa njih moglo pucati na vozila.

Da bi se izbegle tenzije od 31. jula, međunarodni faktori moraju da 1. septembra “odbiju Beograd u njegovom destruktivnom pristupu Kosovu”, ocenio je Kurti.

Što se tiče sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu, Kurti je rekao da su neophodne organizacije koje objedinjuju opštine sa određenim geografskim ili ekonomskim obeležjima, ali ne i po nacionalnoj pripadnosti.

Kurti je naveo da postoje sumnje o infiltracijama iz Rusije, jer Kremlj želi da iskoristi Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana, a posebno za napad na Kosovo.

BONUS VIDEO: Kosovo dan posle noći na ivici sukoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare