Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je, uoči posete Svetskom ekonomskom forumu u Davosu za švajcarski list Tages-ancajger, da susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zavisi od specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, preneo je danas portal KoSSev.

Upitan o sporazumu o Zajednici srpskih opština, Kurti je rekao da su za 10 godina zaključena 33 sporazuma, te da „gotovo ništa“ nije sprovedeno, ali i da Srbija želi „autonomiju opština sa srpskom većinom, odnosno Republiku Srpsku, kako bi Kosovo postalo nefunkcionalno“.

„Rekao sam Vučiću da, ako zaista želi nešto da uradi za srpsku manjinu, treba da prizna Kosovo. Ne može da kaže da je Kosovo ‘lažna država’ i da istovremeno zahteva opštinsku autonomiju u okviru ove države. To je kao da naručite čaj bez šolje. Mi nismo glupi“, poručio je Kurti.

On je dodao da Srbija želi da Republiku Srpsku, Crnu Goru i sever Kosova pretvori u interesnu sferu, odnosno da uradi isto ono što Rusija radi sa Belorusijom i Ukrajinom.

„Naš problem je što naši zapadni partneri veruju da se Srbija vodi samo oportunizmom, da čeka kraj Putinove ere i da će tada biti jasno orijentisana ka Evropi. To je naivno. Aleksandar Vučić više iščekuje povratak Donalda Trampa u Vašington nego kraj rata u Ukrajini. 80 odsto stanovništva ima pozitivno mišljenje o Vladimiru Putinu. Srbija sebe vidi kao deo panslovenske, pravoslavne sfere van Evrope“, ocenio je Kurti.

BONUS VIDEO: Cvijetin Milivojević: Beograd se tera da potpisuje nešto što nije u našem interesu, Kosovo je nastalo voljom NATO pakta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar