Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) najavio je da će se u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sredinom juna.

Kurti je posle radne večere lidera zemalja Zapadnog Balkana sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom (Jospe Borell) sinoć u Briselu, rekao da će to biti susret premijera Kosova sa predsednikom Srbije, kako bi raspravljali kako nastaviti dalje sa dijalogom i koje će biti novo poglavlje ovog dijaloga.

„Moramo se usaglasiti kako ići napred sa procesom jer ne možemo nastaviti kao što je bio slučaj u prethodnim godinama i sa prethodnim vladama. Želimo dobro pripremljen dijalog gde ćemo svi biti ravnopravni”, izjavio je Kurti.

Kako je prenela Radio slobodna Evropa (RSE), Kurti je rekao da ishod treba da bude medjusobno priznanje.

„Srbija ne priznaje Kosovo, ali ni Kosovo ne priznaje Srbiju, stoga će medjusobno priznanje doprineti trajnom miru i stabilnosti na Balkanu“, rekao je kosovski premijer.

I premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će prvi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine biti zakazan tokom juna.

Na pitanje novinara da li je razgovarala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Brnabić je odgovorila da nije bilo direktnog razgovora, ali da je atmosfera na večeri sa Borelom bila korektna.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare