Roberta Metsola Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas u Strazburu razgovarao sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom o odnosima Kosova i Evropske unije i zahtevu za članstvo u EU, saopšteno je u Prištini.

Sagovornici su razgovarali i o „okončanju procesa vizne liberalizacije (za Kosovo) i stepenu primenljivosti sporazuma o stabilizaciji- asocijaciji“, saopšteno je iz vlade Kosova.

Kurti je informisao Metsolu o dosadašnjim rezultatima vlade na čijem je čelu, „sa posebnim naglaskom na unapređenje vladavine prava, borbu protiv korupcije i demokratske pokazatelje“.

Premijer Kosova je sagovornici ukazao i na pozitivan trend ekonomskih pokazatelja u poslednje dve godine, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o „Energetskoj strategiji 2022-2031“, usvojenoj prošle sedmice u skupštini Kosova i pristupu planovima vlade za ulaganja u obnovljive izvore energije.

„EU je Kosovu pružila kontinuiranu podršku u ovom sektoru, uključujući i paket podrške u suočavanju sa energetskom krizom od 75 miliona evra, izazvanom ruskom agresijom u Ukrajini“, kaže se u saopštenju.

Kurti i Metsola su razgovarali i o evropskom predlogu za unapređenja odnosa Kosova i Srbije i o narednom sastanku na visokom nivou, ovog vikenda na Ohridu u Severnoj Makedoniji.

Premijer Kosova je tokom boravka u Strazburu imao mnogobrojne susrete sa poslanicima EP, dodaje se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Da li je digitalizacija izlaz iz sive ekonomije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar