Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom susreta sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom u Atini zatražio je da Grčka prizna Kosovo i istakao da Kosovo želi uspostavi odnose sa Grčkom, kao važnim elementom za dugoročnu regionalnu stabilnost, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja mira i bezbednosti na Balkanu i duge zajedničke budućnosti“, rekao je premijer Kurti.

Kosovski premijer se zahvalio na podršci i konstruktivnom odnosu prema Kosovu, što je Grčka posebno pokazala poslednjih meseci, pružanjem podrške u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova i zalaganjem za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

U saopštenju se kaže da je premijer Micotakis ponovio posvećenost Grčke promociji i daljem jačanju saradnje u okviru promocije evropske perspektive zapadnog Balkana.

Tokom ovog sastanka razgovarano je i o jačanju bilateralnih ekonomskih odnosa Kosova i Grčke.

Kurti boravi u Atini na poziv grčkog premijera i učestvovaće na Okruglom stolu koji organizuju vlada Grčke i prestižni britanski „The Economist“, na temu „Od socijalnog distanciranja do socijalne solidarnosti“.

Ovaj okrugli sto je prostor za dijalog o pitanjima koja definišu svet, zasnovan na iskustvima zemalja suočenih sa pandemijom COVID-19 i zajedničkim naporima za stabilnije i ravnopravnije društvo.

Okruglom stolu prisustvuju premijeri i ministri više zemalja, vladini zvaničnici, donosioci odluka, rukovodioci korporacija i akademici.

BONUS VIDEO: Klima zapalila stan u Užicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar