Aljbin Kurti Foto: Erkin Keci / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će Priština odgovoriti na odluku Vlade Srbije o slobodnom kretanju vozila sa RKS tablicama "čim granična policija dokumentuje i dokaže da Srbija svoju odluku sprovodi u potpunosti i bez prepreka".

Kurti je ocenio da je Vlada Srbije donela tu odluku „u pokušaju da umanji kritike međunarodne zajednice nakon nepravilnosti i prevara“ na nedavnim izborima.

„Odluka o slobodnom kretanju kroz Srbiju sa RKS registarskim tablicama dolazi nakon više od 10 godina nesprovođenja prethodnih sporazuma. Srbija je pitanje tablica dve godine koristila za zaoštravanje bezbednosne situacije na severu Kosova, od letova borbenih aviona oko granice septembra 2021. do postavljanja 16 barikada u četiri opštine na severu decembra prošle godine“, naveo je Kurti na sednici Vlade Kosova.

Kurti je dodao da je zvanični Beograd doneo odluku o RKS tablicama i da „pokrije zvanično odbacivanje Osnovnog sporazuma iz Brisela o putu stabilizacije odnosa kroz pismo predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Savetu EU 13. decembra“ i da „zamaskira neuspeh u Banjskoj 24. septembra“.

„Tako treba čitati ovu akciju Srbije, da je više od konstruktivnosti i koraka ka normalizaciji po slovu i duhu Osnovnog sporazuma. To još jedan manevar, ne zarad srpske države, svakako ne za i oko Kosova, ali zarad vlasti u Beogradu“, ocenio je Kurti.

Kazao je da će ekvivalentnu odluku o registarskim tablicama, kao pitanje „međudržavnih odnosa“ doneti „čim kosovska granična policija dokumentuje i dokaže da Srbija svoju odluku sprovodi u potpunosti i bez prepreka“.

„Verujemo da je ovaj pristup pravedan i razuman“, rekao je Kurti.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar