Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na današnjoj sednici Glavnog odbora Pokreta Samoopredeljenje da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom i da trenutni status kosovsko-srpskih odnosa nije normalan, prenosi Koha.

„Kada je reč o odnosima sa Srbijom, učestvovali smo na sastancima u Briselu kad god smo bili pozvani, ugostili smo specijalne izaslanike kad god su došli. Bili smo i bićemo posvećeni, konstruktivni, principijelni i kreativni. Dijalog u Briselu je dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, to je dijalog o statusu odnosa, sadašnji status odnosa nije normalan, a normalan status je dobrosusedski. Dakle, uzajamno priznanje kao suština, a reciprocitet kao princip“, rekao je Kurti dva dana pre sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Kurti je, kako je preneo Kljan Kosova, rekao da su nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron jasno stavili do znanja da bez priznavanja nezavisnosti Kosova nema evropskih integracija za zemalje u okruženju.

On je kritikovao inicijativu Otvoreni Balkan, za koju je rekao da se u njoj ne očekuje da Kosovo bude ravnopravno.

„Ali mi smo bili proaktivni u vezi sa inicijativama poput Berlinskog procesa. U Berlinu, posle skoro dve godine pregovora, u novembru 2022. potpisana su tri sporazuma koja je pre dva dana skupština ratifikovala pokazujući time našu ozbiljnost u odnosu na regionalne i evropske integracije. Kosovo je demokratska zemlja koja će uvek pokazivati konstruktivnost i energiju uz jedini uslov da se prema njoj odnosi sa poštovanjem i jednakošću sa drugima“, rekao je Kurti.

PROČITAJTE JOŠ

On je govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova istakao da očekuje da će se to desiti od 1. januara 2024. godine, kao što je javno obećano.

Kurti je takođe govorio o vladavini njegove stranke tokom dve godine, prenela je Koha.

“Za tri nedelje biće dve godine kako smo došli na vlast, dolazimo do polovine našeg mandata. To su pune dve godine rada uprkos poteškoćama kroz koje prolazi celi svet. Nijedna vlada od slobodnog Kosova se nije suočila sa ovakvim teškoćama globalne prirode”, rekao je Kurti, izrazivši ponos što, kako je rekao, nije bilo skandala korupcione prirode tokom njegovog mandata.

BONUS VIDEO: Dragan Šutanovac o tome kako je upoznao Aljbina Kurtiju devedesetih: Imao je kosu do pola leđa, nosio je uniformu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar