Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Iako je na sastanku regionalnih lidera u Tirani Vlada Kosova umesto premijera Aljbina Kurtija potvrdila dolazak zamenika premijera Besnika Bislimija, on neće učestvovati na sastanku zbog protokolarnih razloga, piše ABC njuz iz Tirane.

„Zamenika premijera Kosova su organizatori sastanka obavestili da je njegov nivo sekundaran i da nije odgovarajući i da će dokumenti sastanka biti poslati Vladi Kosova, odnosno kabinetu premijera“, javila je ta televizija.

Učešće na današnjem neformalnom sastanku u Tirani pored komesara EU za proširenje i susedske odnose Olivera Varhejija potvrdili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vršilac dužnosti premijera Crne Gore Dritan Abazović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Ovi koordinacioni sastanci su namenjeni da region kreira zajednički plan delovanja kada sedne za sto ispred Evropske unije u oktobru.

Berlinski samit je format koji je pokrenula Nemačka, a u kojem su bez rezerve učestvovale sve zemlje Zapadnog Balkana.

Čitaku: Odbijanje Kurtija da učestvuje na sastanku u Tirani je detinjasto i neodgovorno ponašanje

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku nazvala je detinjastim i neodgovornim ponašanje premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da ne može da učestvuje na neformalnom sastanku u Tirani, zbog učešća na konferenciji u Grčkoj.

„Detinjasto i politički neprimereno ponašanje premijera Kurtija. Kako konferencija o prelepim ostrvima Grčke može biti važnija od sastanka sa liderima regiona i Evropskom komisijom u Tirani?! Premijer, Edi Rama vas nije pozvao na porodično veselje, već na sastanak sa liderima regiona, u okviru Berlinskog procesa“, napisala je Čitaku.

Ona je dodala da u ovakvim susretima ne bi trebalo da bude ništa lično.

PROČITAJTE JOŠ...

„Na takvim sastancima vaše neučestvovanje više nije lično odbijanje vaše podrške Rami. Ovde nema ničeg ličnog. Vaše nestrpljenje i drski pristup prema albanskom premijeru šteti Kosovu“, napisala je Čitaku.

Danas će u Tirani biti održan neformalni sastanak lidera Balkana na kojem su učešće pored komesara EU za proširenje i susedske odnose Olivera Varhejija potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vršilac dužnosti premijera Crne Gore Dritan Abazović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Ovi koordinacioni sastanci su namenjeni da region kreira zajednički plan delovanja kada sedne za sto ispred Evropske unije u oktobru.

Berlinski samit je format koji je pokrenula Nemačka, a u kojem su učestvovale sve zemlje Zapadnog Balkana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar