Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kabinet premijera Kosova Aljbina Kurtija najavio je danas da će se za mišljenje obratiti Venecijanskoj komisiji u vezi sa pitanjem mandatara, odnosno ukoliko predsednik Kosova Hašim Tači dodeli mandat drugoj stranci da formira vladu.

„Sem Ustavnom sudu u vezi sa odnosom i ulogom predsednika u procesu formiranje Vlade Kosova obrati ćemo se i Venecijanskoj komisiji. U toku smo razmatranja oblika i vremena kada će se to dogoditi“, kaže se u odgovoru kabineta premijera Kosova za Koha ditore.

Predsednik Kosova Hašim Tači je od Demokratskog saveza Kosova, kao druge partije po broju glasova na izborima 6. oktobra 2019. godine, zatražio da odredi mandatara za sastav nove vlade.

DSK je za mandatara odredio Avdulaha Hotija.

U toku su konsultacije za sastav nove vlade Kosova DSK, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo, Srpske liste i stranaka drugih manjina.

Najavljeno je da će tokom ove nedelje vlada biti formirana.

Visoki zvaničnici Samoopredeljenja, Arbrie Nagavci, koja je potpredsednica Skupštine Kosova i Aljbuljena Hadžiu, ministarka pravde Kosova su danas od predsednika zatražili da objavi pismo DSK kojim od njih traži kandidata za premijera kako bi pokrenuli ustavne i zakonske procedure pred nadležnim pravnim institucijama.

Kabinet predsednika Kosova to još uvek nije učinio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar