Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti uputio je pismo specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, saopštivši mu da je Priština opredeljena za dijalog sa Beogradom, kao i da će formirati pregovarački tim koji će on da predvodi.

Među članovima tima, osim predsednika i predsednice skupštine Kosova biće i predstavnici partija, među kojima je i Srpska lista, barem kako je Kurti to planirao, prenosi KoSSev.

Miroslav Lajčak imenovan je nedavno za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja Zapadnog Balkana, nakon čega je saopštio da će uskoro započeti sa konsultacijama povodom pokretanja dijaloga.

Njemu se pismom već obratio kosovski premijer vlade u ostavci Aljbin Kurti, čestitavši mu na imenovanju i poručivši mu da je Priština opredeljena za dijalog sa Beogradom uz posredovanje EU i SAD, saopštila je kosovska vlada.

„Smatramo da obe strane moraju intenzivno da rade na postizanju konačnog sporazuma o svim sporovima između Kosova i Srbije. Da bi ovaj proces bio što sveobuhvatniji i iscrpniji, obe zemlje moraju da se slože da će za pregovarački sto izneti sva nerešena pitanja svojih bilateralnih odnosa. To je preduslov da rezultat dijaloga bude uspešan“, poručio mu je Kurti.

Kurti je poručio i da u dijalogu ne treba raspravljati o pitanjima poput suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova.

„Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti. Evropska unija i SAD moraju da posreduju u dijalogu. Nakon toga, konačni sporazum mora biti propraćen garancijom Evropske unije i SAD koje se obavezuju za međusobnu i potpunu primenu sporazuma“, poručio mu je Kurti.

Kosovski premijer je rekao Lajčaku i da „sporazum mora biti propraćen paketom političkih, ekonomskih i finansijskih mera koje bi ubrzale konvergenciju životnog standarda u obe zemlje, kao i njihovu integraciju u Evropsku uniju“.

Deo Kurtijevog tima i Tači, u planu i jedan predstavnik Srpske liste

 

Kurti je saopštio Lajčaku da će formirati pregovarački tim Kosova koji će biti „sveobuhvatan i rodno uravnotežen“. Ovaj tim predvodiće Kurti, a njegovi članovi biće predsednik Kosova i predsednica skupštine, kao i po, kako Kurti planira, jedan predstavnik sledećih političkih stranaka: LVV ,LDK, PDK, AAK-PSD, NISMA-AKR, Srpske liste, Grupe 6+.

„Tehnički timovi će biti imenovani čim se sastavi lista pitanja koja treba da se reše, čim se o tome zajedno dogovore na političkom nivou. Trenutno sam u procesu planiranja, za formiranje tima naših najboljih profesionalaca i stručnjaka iz akademije i civilnog društva, koji bi pripremali i razvijali dijalog za određene oblasti i probleme“, dodao je Kurti.

U odgovoru na Kurtijevo pismo koji je takođe objavljen na sajtu kosovske Vlade, Lajčak mu je poručio da ga veoma ohrabruje to što je u Kurtijevom pismu pročitao da je Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa i procesu dijaloga i da je spremno da radi na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu.

Lajčak: Ukidanje taksi pokazuje spremnost Kurtija za dijalog

 

Lajčak je poručio Kurtiju da je njegovim imenovanjem Evropska unija potvrdila svoju opredeljenost za dijalog, ali i da Kurtijevu spremnost za dijalog vidi u ukidanju taksi.

„Kao što ste i Vi istakli, to je važno za dobro naroda na obe strane. Uveren sam da ako postoji istinska politička volja dve strane i kroz dijalog, možemo postići rezultate kojima težimo, u korist naroda na Kosovu i u Srbiji. Vašu odluku o ukidanju tarife vidim kao prvi konkretan znak vaše spremnosti da pristupite dijalogu uz posredstvo EU“, naglasio je Lajčak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram