Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

„Privatizacija je pretvorila fabrike u tržne centre, a Kosovo u zemlju koja troši, ali proizvodi vrlo malo“, kazao je danas u kosovskoj skupštini kosovski premijer Aljbin Kurti. Obećao je nezavisnu reviziju „divljih privatizacija“.

Danas je održana još jedna sednica parlamenta u Prištini, treća ove nedelje. Na današnjoj sednici glasalo se za međunarodne sporazume među kojima i za Vašingtonski, koji nije usvojen, takođe i za nacrte zakona o zagađenju vazduha i upravljanju industrijskim otpadom, prenosi Kossev.

Skupština Kosova je takođe, sa 60 glasova ZA, izglasala odluku da imenuje direktore borda Agencije za privatizaciju. Njihov mandat traje četiri godine.

Kurti je govorio na skupštini upravo o ovoj agenciji iznevši niz optužbi na račun njenog dosadašnjeg rada.

Spočitao je bivšoj vlasti i samoj agenciji „divlju privatizaciju“ neposredno nakon rata, u vreme kada se kosovska ekonomija nije oporavila. Posebno je kritikovao privatizaciju poljoprivrednog zemljišta i njegove prodaje po izuzetno niskim cenama, ističući da je „medved zemlje prodat za čak litar mleka“.

Takođe tvrdi da su u ovoj agenciji, dnevnice bile „nerazumno visoke“ – od 2,000 do 3,000 evra za održan sastanak, te da treba odmah promeniti način budžetiranja.

Zalaže se za obustavljanje privatizacije javnih objekata, dok javne institucije plaćaju visoke rente za zakup prostora.

Kazao je stoga da je potrebno da se javni objekti koriste za smeštajne potrebe ministarstava, agencija, lokalnih i centralnih institucija. Navodno, postoji oko 100 objekata takve vrste – „prazne zgrade”, kako je Kurti kazao.

S druge strane pohvalio je vladu kojom rukovodi, uz naglasak da će oni to sada promeniti, te da će današnji novi bord biti „poslednji“, je će „otvoriti put Suverenom fondu, Agenciji i Razvojnoj banci“.

„Ovo će biti poslednji bord KAP u cilju otvaranja razvojne faze za Kosovo prema Suverenom fondu, Agenciji i Razvojnoj banci. Od novog borda očekujemo da će nakon glasanja u Skupštini preduzeti mere za zaustavljanje procesa koje kao prethodnica preduzimamo da ih zaustavimo. Sa novim bordom težimo opsežnoj i dubinskoj reviziji Agencije za privatizaciju i odluka bivših bordova KAP.“

Skupština Kosova je pre nekoliko meseci razrešila prethodni bord i rukovodstvo KAP-a, a to je bilo i predizborno obećanje LVV.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare