Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu pripada prošlom veku i vremenu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, i poručio da ga Srbija ne može nametnuti, prenosi Reporteri.

Kurti je u podkastu i dokumentarcu Bi-Bi-Sija pod naslovom „Kosovo – evro ili propast“ ponovio da Vlada Kosova poštuje odluku svoje Centralne banke koja definiše evro kao jedinu zvaničnu valutu.

„Kosovo po našem Ustavu može imati samo jedno sredstvo plaćanja. Mi govorimo samo ono što kaže Ustav. Dinar pripada prošlom veku i Miloševiću, pa ako Srbija hoće dinar ne može da nam ga nameće. Moramo se boriti protiv nelegalnih radnji, moramo sprečiti mogućnost finansiranja terorizma, moramo znati ko šalje novac, za koga, gde i za koju svrhu“, rekao je Kurti.

On je istakao da Vada Kosova ne predstavlja opasnost za srpsku manjinu i da većina srpske manjine prihvata Republiku Kosovo kao svoju državu.

„Moramo da sprečimo Beograd da ih maltretira. Od moje Vlade nema opasnosti za Srbe Kosova. Ne možemo dozvoliti da bilo koji pojedinac ili grupa postanu moćniji od države. Država je vladavina prava za sve“, kazao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

***

BONUS VIDEO – Dušan Janjić o dijalogu Beograda i Prištine: Drama sa dinarom će trajati najverovatnije do jeseni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare