Nebojša Krstić Krle, Foto:N1

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić predložio je danas da se društvene mreže Tviter, Fejsbuk i Jutjub isključe u Srbiji za vreme vanrednog stanja kako bi se, kako je naveo, suzbila epidemija širenja panike i sprečili njeni potencijalno smrotnosni efekti.

Krstić je u redovnoj kolumni za Blic, koja je objavljena u današnjem izdanju ovog lista, napisao da posle proglašenja vanrednog stanja treba razmišljati o opasnostima koje su potencijalno veće od samog virusa, a to je pre svega panika.

„Na internetu postoji, znači, dobro organizovana grupa tzv. opinion makera koji sipaju otrov, lažne vesti i dezinformacije 24/7“, napisao je Krstić dodajući da „ako se mora vršiti dezinfekcija prostora u kojima je infekcija, neophodno je izvršiti deratizaciju javnog javnog prostora od svih koji svesno, namerno i organizovano obmanjuju građane i destabilizuju sistem njihove zdravstvene zaštite“.

„U akciji ‘Sablja’ bilo je uhapšeno 11.000 ljudi. Bilo bi dovoljno privesti desetostruko manje, sada, u akciji ‘Dezinfekcija i deratizacija’.

Iako sam ljubitelj društvenih mreža, predlažem da se Tviter, Fejsbuk i YT isključe u Srbiji momentalno – sve dok traje vanredno stanje, a svestan da je to jedini delotvoran način da se suzbije pandemija širenja panike i spreče njeni potencijalno smrotnosni efekti“, napisao je Nebojša Krstić u kolumni za današnji Blic, a prenosi Nedeljnik.

Petrović Škero: Krstićev predlog je besmislen

Potpuno je besmisleno tražiti ukidanje društvenih mreža, mnogi ljudi se samo tako informišu, rekla je predsednica Centra za pravosudna istraživanja Vida Petrović Škero za Nova.rs kao reakciju na predlog Nebojše Krstića da se isključe društvene mreže Tviter, Fejsbuk i Jutjub.

„Ne treba ukinuti društvene mreže, javnost mora biti obaveštena, a znamo da se značajan broj građana informiše upravo na taj način“, kategorična je Petrović Škero.

Ona dodaje da je zabranjeno objavljivati neproverene informacije, ali da za to postoje mere kažnjavanja.

„Smatram, da su u ovom trenutku, najveće uznemirenje javnosti napravili političari koji su iz dana u dan drastično menjali svoje izjave, uznemiravali javnost i negde dovodili do straha, a negde su imali veoma lagodno ponašanje govoreći da to nije ništa i da možemo da putujemo u inostranstvo“, kaže Petrović Škero.

Petrović Škero je mišljenja da mera ukidanja društvenih medija ne bi bila primerena i proporcionalna zato što postoji mogućnost regulisanja i davanja naloga da će se strogo kažnjavati onaj koji objavi neistinitu informaciju.

„Trebalo bi uvesti neku drugu proporcionalnu meru i kazniti onog ko objavi neproverenu informaciju i na taj način regulisati uznemirenje građana a ne da im se ukine taj način informisanja“, zaključila je Petrović Škero.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram