Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Krizni štab doneo je mere za suzbijanje i zaštitu od širenja koronavirusa na biračkom mestu koje podrazumevaju da tokom glasanja mora postojati najmanje jedan metar fizičke distance među biračima, dok će se u slučaju dolaska većeg broja birača na biračko mesto obezbediti čekanje ispred prostorije.

U zaključcima o merama koje je usvojio Krizni štab, a koje je CESID objavio na svom tviter nalogu, navodi se da članovi biračkih odbora tokom kontakta sa biračima treba da nose maske i rukavice, dok se biračima preporučuje nošenje maski koje će im, ukoliko ih nemaju, biti obezbeđene.

Tokom utvrđivanja identiteta birači treba kratkotrajno da skinu masku.

Na biračkim mestima mora obavezno biti vidljivo obaveštenje o merama prevencije, a sve prostorije u kojima se glasa moraju biti očišćene najmanje 24h pre izbora i moraju se provetravati.

Paravani iza kojih će građani glasati moraju biti udaljeni najmanje jedan metar.

Svi članovi biračkih odbora moraju biti upoznati o merama prevencije, proveravaće im se zdravstveno stanje tog tokom celog dana, a razmak između njih mora biti najmanje jedan metar.

Takođe, distanca od najmanje jedan metar mora postojati za sve radnje počevši od provere lampom, izvoda iz biračkog spiska…

Članovi biračkih odbora koji idu na glasanje van biračkog mesta moraju nositi maske za lice koje prekrivaju usta i nos i zaštitne rukavice, a dužni su i da obezbede i ponude masku za lice osobi koja nije bila u stanju da dođe na biračko mesto.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna. U našoj zemlji od početka epidemije koronavirusom registrovano je 12.426 zaraženih, od kojih je 256 preminulo. Trenutno je aktivno 546 slučajeva, a na respiratorima je 15 pacijenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare