FOTO: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Odluka premijera Kosova Aljbina Kurtija da smeni ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua dodatno je podigla napetost između dve vladajuće kosovske partije, Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova. Epilog nastale političke krize mogao bi da bude pad vlade i odlazak aktuelnog premijera Kosova u opoziciju.

Podrška inicijativi predsednika Kosova Hašima Tačija da uvede vanredno stanje, koštala je Veljiua ministarske funkcije sa koje je smenjen odlukom Aljbina Kurtija. Baš iz tog razloga lider DSK Isa Mustafa, pokrenuo je inicijativu za glasanje o nepoverenju vladi.

Čini se da je Kurtijev postupak bio upravo ona „kap koja je prelila čašu“ u već zategnutim odnosima njegovog Samopredeljenja i DSK, koji već dugo vode raspravu na koji bi način trebalo ukinuti takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Rok od sedam dana koji je Mustafa dao Kurtiju da vrati Veljiua na ministarsko mesto i da ukine takse ili će u suprotnom pasti vlada, za analitičara Dušana Janjića je izuzetno realna politička pretnja. On smatra da će Kurti prihvatiti oba uslova koja mu je lider DSK postavio.

„Nisam siguran da će se ovo sada prelomiti kao pad vlade, ali će svakako predstavljati novi politički aranžman koji će oslabiti Kurtijevu poziciju. Ovo je, u stvari, pozicioniranje Ise Mustafe, koji odborajava Kurtiju vreme i to čini veoma pametno“, smatra Janjić.

Foto: N1

Prema njegovoj oceni, Mustafa je svestan da je u ovom trenutku ukidanje taksi besmisleno, jer su granice zatvorene, te je njegova reakcija zapravo rezultat šireg kaolicionog potencijala koji DSK ima u odnosu na Samopredeljenje.

„To može biti proširenje koalicije i izbor novog premijera, a ne pad vlade. To je jedna nestabilna koalicija, koja može da traje samo ukoliko konstantno isporučuje zahteve koji su pred nju postavljeni. Sreća u nesreći za Kurtija je širenje koronavirusa. Stoga, ne treba očekivati da će problem sa taksama rešiti do leta, dok se pandemija u Evropi ne smiri. Tek nakon toga će se na agendu vratiti ova pitanja“, podvlači Janjić.

S druge strane analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiu smatra da postoji mogućnost da Kurti ne prihvati zahtev Ise Mustafe i da napusti mesto premijera. On je kazao je da teško predvideti kako će se lider Samopredeljenja ponašati u narednom periodu, te da će najverovatnije za sedam dana postati opozicija, ali da treba sačekati da politički akteri sa Kosova otvore sve karte.

Foto: Printscreen/N1

„Tek ćemo videti koja je igra u pitanju. Teoretski, postoje tri načina kako se ova situacija može rešiti. Prva mogućnost je da Kurti prihvati zahteve Ise Mustafe. Druga da ne pristane na ukidanje taksi i formira vlast sa Haradinajem, a treća je da padne vlada“, ističe mogućnosti Spahiu i dodaje da je pre novih izbora izvesnije prekomponovanje vlasti na Kosovu.

#related-news_0

„Kurti bi mogao da dobije mnogo više glasova nego što je dobio prethodni put, ali najverovatnije neće biti novih izbora, već će Samopredeljenje biti u opoziciji naredne tri godine“, objašnjava on.

Počinje prikupljanje potpisa za sednicu Skupštine Kosova

Demokratski savez Kosova danas će dogovoriti pokretanje zahteva o izglasavanju nepoverenja vladi premijera Aljbina Kurtija i prikupljanje potpisa, prenosi Gazeta ekspres.

Smenjeni ministar unutrašnjih poslova iz redova DSK Agim Veljiu potvrdio je da od danas počinje skupljanje potpisa za sazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se tražiti glasanje o nepoverenju premijeru Kurtiju.
Veljiu je  rekao da DSK neće dozvoliti prekid partnerstva Prištine i SAD.

Politička kriza na Kosovu ne utiče na odnose sa Beogradom

Spahiu smatra da eventualni krah vladajuće koalicije i prekomponovanje vlasti neće mnogo uticati na odnose Prištine sa Beogradom, ističući da se pregovori za Kosovo, suštinski vode između Srbije i Amerike.

„To je zato što kosovska politička klasa nema zrelost da uspostavi čvrst bilateralni odnos. Inicijativa da se takse ukinu nije nastala iz ekonomski razloga, već da ovdašnji političari ne bi ljutili Ameriku. Oni nisu u stanju da naprave neku naučno političku i ekonomsku analizu“, objašnjava Spahiu i podseća da je prilikom uvođenja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u iznosu od 100 procenata, računica prištinskih vlasti bila značajno povoljnija od današnje.

„Kad su uvođene takse, mislilo se da će one štetiti ekonomiji Kosova, ali da će škoditi i Srbiji i da će ona zbog toga morati se preda i da prizna Kosovo. Na kraju se ispostavila kao tačna procena da takse štete kosovskoj ekonomiji, ali se Beograd nije predao, već je nastavio kampanjom povlačenja priznanja Kosova“, zaključuje Spahiu.

Takse nisu smetnja za humanitarnu pomoć iz Srbije

Dušan Janjić smatra da takse ne predstavljaju prepreku da Srbija uputi pomoć Kosovu, te se se dostava robe može urediti posebnim aranžmanima.

„Beograd već pomaže kosovskoj vladi na indirektan način, time što snabdeva srpske enklave. To nije regularni biznis, to je vanredna situacija i postoji mogućnost da se ona organizuje“, kazao je Janjić.

A ukoliko se ne predstavnici srpske i kosovske vlasti ne dogovore i ne naprave poseban aržman, takav epilog bi, prema oceni Nedžmedina Spahiua, više odgovarao Srbiji.

„Zbog koronavirusa ljudi neće moći da uzimaju te namirnice na drugim mestima. Zatvorene su granice, neće moći da ih uvoze iz Kine, već će morati iz susedne Srbije. Tako da se može se dogoditi da sa dvostrukom cenom, zbog taksi od 100 odsto, kosovski biznismeni ipak odluče da kupuju robu iz Srbije“, predviđa Spahiu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram