Foto:Nova.rs

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednice Vlade Ane Brnabić zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Napad na ustavno uređenje iz člana 308. Кrivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom Udruživanje radi protivustavne delatnosti iz člana 319. Кrivičnog zakonika.

„Aleksandar Vučić, Maja Gojković i Ana Brnabić u Beogradu, 15. marta 2020. godine, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove zabranjenosti, čije su izvršenje hteli, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je oformio prvoprijavljeni Aleksandar Vučić, a u cilju sticanja neograničene političke moći i uvođenja autoritarnog modela vlasti pojedinca, primenom političke sile, doneli i svojim supotpisima potpisali Odluku o proglašenju vanrednog stanja, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 29 od 15. marta 2020. godine, bez da su prethodno sazvali ili probali da sazovu Narodnu skupštinu Republike Srbije, čime su preuzeli njenu nadležnost, a istu suspendovali, čime su izvršili navedeno krivično delo“, navodi se u saopštenju na sajtu Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Dalje se dodaje da je Tužilaštvu za organizovani kriminal predloženo da se prijavljenim licima odmah odredi pritvor budući da sama činjenica da se prijavljeni nalaze na državnim funkcijama predstavlja osobitu okolnost da bi u kratkom vremenskom periodu mogli ponoviti krivično delo, kao i da je za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

„Takođe je predloženo da se prijavljena lica, nakon okončanog postupka, oglase krivim i osude na maksimalnu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, budući da se radi o nosiocima najviših državnih funkcija koji su učinili krivična dela protiv ustavnog uređenja koje sami moraju, pre svih, da štite. Samo maksimalnom predviđenom zatvorskom kaznom postići će se generalna prevencija, odnosno građanima će se jasno ukazati da pokušaj svrgavanja jednog od najviših državnih organa u Republici Srbiji – Narodne skupštine Republike Srbije od strane samih nosilaca najviših državnih funkcija predstavlja najteži oblik napada na ustavno uređenje, imajući u vidu posledice takvih radnji i ko je izvršilac“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram