Savo Manojlović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Pokret "Kreni-promeni" objavio je povodom današnje tribine koju Rio Tinto organizuje u Valjevu, da ova kompanija "sprovodi litijumsku propagandu i da im u tome pomažu predstavnici vlasti".

„Rio Tinto poziva na dijalog, a evidentno je da postoji samo ogoljena propaganda u medijima. Mi imamo narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je potpisalo i ustavnom postupku predložilo 38.000 građana. Prema Ustavu Srbije o ovoj narodnoj inicijativi bi parlament morao da se izjasni, ali su probijeni svi ustavni rokovi. Narodnu inicijativu bukvalno skriva RIK za račun Rio Tinta čime se sprovodi svojevrsni državni udar“, naveo je Rio Tinto u saopštenju.

On je dodao i da istovremeno Rio Tinto nije odgovorio na pitanje kako i na koji način plaća medije u Srbiji, kao ni na pitanje da li su njihove aktivnosti u skladu sa Zakonom o lobiranju.

Tim za kampanje „Kreni-promeni“ sproveo je medijski monitoring koji, kako se navodi u saopštenju, jasno ukazuje da mediji bliski vlastima sinhronizovano pišu i izveštavaju o litijumu i Rio Tintu.

„Litijum je spominjan 239 puta, a Rio Tinto 67. Od toga dominira lobističko pozitivno izveštavanje o litijumu, gde je 85 odsto pozitivnog izveštavanja, a o Rio Tintu 77 odsto. Vrednost za ove dve nedelje medijskog prostora koji su dobili lobiranje za litijum i Rio Tinto meri se prema metodologiji za obračun medijskog prostora 358.628 evra“, navodi se u saopštenju.

Pokret je posebno istakao da i „RTS istovremeno krši Zakon o javnom informisanju odbijanjem da otvori javnu debatu o zvaničnom predlogu zakona“.

***

BONUS VIDEO – Litijumska groznica preselila iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu: Šta će građani i država u konačnici dobiti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare