Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je nakon jučerašnjeg "Marša za Sajam" rekao da će uvek biti ljudi koji su protiv promena na bolje, a da će kroz izgradnju Ekspo centra ova vlast urediti celu zemlju, tim Beograd Kreni - Promeni koji je inače bio organizator tog protesnog skupa, ocenjuje kao još jednu medijsku manipulaciju.

“Predsednik sad tvrdi da se Sajam mora srušiti zbog Ekspo Centra, a to je zamena teze. On hoće da sravni Sajam da bi tamo navodni investitori, iza kojih stoje domaći tajkuni, izgradili zgrade i uzeli profit. Sad ispada ako ne srušimo Sajam nema Ekspo centra”, navode iz Kreni – Promeni.

Smatraju da se „grad može razvijati u širini uz neophodno zelenilo, infrastrukturu koja obezbeđuje normalan život i saobraćaj, kao i zaštitu arhitektonskog identiteta“.

„Imate jednu poslovicu koja kaže samo primitivac misli da istorija počinje od njega“, dodali su oni u odgovoru Vučiću.

Arhitekta Angelina Jokić iz Kreni-Promeni izjavila je da su trenutni pokušaji izrade urbanističkog plana po kome bi bilo moguće graditi na Sajmu protivzakonite.

“Urbanistički projekat nije plan i ne sme se koristiti za planiranje kulturno-istorijskih i ambijentalnih celina, jer je u ovim slučajevima neophodno sagledati širu sliku i uključiti zainteresovanu javnost u planiranje. Postojeća regulativa ne dopušta izradu planova na osnovu kojih se može išta rušiti ili graditi na Sajmu. Ne postoji planski ni pravni osnov za izradu Urabnističkog projekta koji je bio predstavljen na javnoj prezentaciji i mi smo dostavili oko 600 primedbi na taj projekat ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Rok za odluku komisije da li prihvata taj projekat ili ne je prošao, a na sajtu ministarstva ne vidimo ovaj projekat među odobrenima“, rekla je Angelina Jokić.

Izvršna direktorka Kreni-Promeni Marina Pavlić izjavila je da o Sajmu moraju da se pitaju struka i građani.

„Ovaj marš je i pokazatelj volje građana i jasno upozorava buduću beogradsku vlast da se ne igra sa pokušajima uništavanja Sajma“, rekla je Pavlić.

BONUS VIDEO: Marš za Sajam – Savo Manojlović i Anita Mančić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar