Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Aleksandra Petrović/Nova.rs

Pokret "Kreni-Promeni" pokrenuo je jutros onlajn peticiju kojom se traže besplatni udžbenike za svu decu u Srbiji koja pohađaju osnovnoškolsko obrazovanje. Do ovog trenutka, peticiju je potpisalo preko 10.000 ljudi, a peticija je upućena ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović i ministru finansija Siniši Malom.

„Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno za svu decu naše države, a to ujedno znači da roditelji imaju obavezu da svojoj deci obezbede udžbenike i propratna nastavna sredstva. Cifre koje su neophodne da se to sve obezbedi nisu male. Komplet udžbenika za učenike od prvog do četvrtog se kreću od 9000 do 12000 dinara, dok za učenike od petog do osmog razreda između 15000 i 20000 dinara“, navodi se u peticiji.

Iz „Kreni-Promeni“ skreću pažnju da roditelj koji prima minimalnu mesečnu zaradu, mora da odvoji trećinu ili čak polovinu svoje plate kako bi finansirao udžbenike za samo jedno dete, ne uzimajući u obzir dodatne troškove oko nabavke svesaka, pribora, ranca, garderobe…

PROČITAJTE JOŠ:

Što je porodica bogatija mališanima, to joj je veći izazov da finansijski prebrodi kraj avgusta i adekvatno pripremi decu za školu.

„Imajući u vidu da se često ističe da nas je sve manje, da je bitno imati porodicu i što više dece, hajde da onda porodicama pokažemo da nam je stalo do njih i njihove dece i potrudimo se da dobiju besplatne udžbenike“, poručuju iz „Kreni-Promeni“.

Oni podsećaju da ideja da država obezbedi osnovcima besplatne udžbenike nije nova, niti je bilo čiji hir.

„Mnoge države su uvele besplatne udžbenike, neke od tih zemalja su i Crna Gora, Makedonija, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka…spisak je podugačak. Ovom spisku možemo dodati i Beograd jer će osnovci iz Beograda ove godine imati besplatne udžbenike a to zaslužuju i osnovci u ostatku Srbije“, poručuju iz Kreni-promeni“.

Peticiju možete potpisati OVDE.

BONUS VIDEO: Zbog čega se udžbenici besplatno dele samo u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar