Foto: Kreni Promeni/Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret "Kreni-Promeni" reagovao je večeras na izjavu Marka Đurić u emisiji “Prav ugao” na RTV-u da Srbija "ne može da odustane od onih resursa koji mogu da pomognu da naša zemlja napravi stratešku razliku u ekonomiji, kao što je iskopavanje litijuma" i tom prilikom upitao da li je Đurić u Vašingtonu ambasador Srbije ili Rio Tinta.

„Suštinski Marko Đurić iznosi stavove koji su u suprotnosti sa zvaničnom državnom politikom koja je odlukom Vlade ukinula Jadar i zauzela stav da nema iskopavanja litijuma u Jadru. Pogotovu je problematično da Đurić zauzima suprotan zvaničnom stavu Srbije, ako u vidu imamo da je narodnom inicijativom 38.000 građana zvanično preložilo zakon o zabrani iskopavanja litijuma“, naveo je Pokret „Kreni-Promeni“.

Ova organizacija je ocenila kao „tragično“ to što u momentu kada je „ceo sever Kosova pod tenzijom zbog prisustva albanskih specijalnih snaga, a u enkalavama ima incidenta kao što su pucanje i ranjavanje dece, ambasador Srbije, a pre toga direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavljuje da u Vašingtonu reklamira litijum“.

„Ekonomiju Srbiju neće preporoditi ekološki štetno rudarenje, niti prljave tehnologije i manualne fabrike. Ekonomiju Srbije može preporoditi visoko tehnološka privreda i IT sektor, ali za to je potrebno da obrazovano stanovništvo ostaje u zemlji, a ne da se tera iz zemlja što je vidljivo ako je za poslednjih deset godina otišlo preko milion ljudi“, naveo je ovaj pokret.

Podsetimo, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da Beograd ne može da odustane od mogućnosti korišćenja onih resursa koji mogu da Srbiji pomognu da napravi stratešku razliku u ekonomiji, kao što je iskopavanje litijuma.

„Ja na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, informišem da Srbija ima litijum, ona ima 11 odsto od ukupnih svetski istraženih rezervi litijuma“, izjavio je Đurić u emisiji „Prav ugao“ na RTV-u.

Đurić je rekao da je Srbiji, zbog njene povećane potrošnje energenata izgradnjom velikog broja fabrika ali i globalne krize, odnos sa SAD u oblasti energetike važan jer Amerika poseduje resurse i podstiče obnovljive vidove energije.

***

BONUS VIDEO „Imamo iznenađenje“: Iz Gornjih Nedeljica u London na protest – sve zbog Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar