Foto: Martyn Jandula / Shutterstock.com, Nova.rs, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Nakon zahteva američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da se odloži primena Uredbe kojom se definiše da je evro jedina važeća valuta za platni promet na Kosovu, iz Centralne banke Kosova navode da su oni nezavisna institucija i da su „odlučni da unaprede pravni i nadzorni okvir u sprovođenju svog ustavnog mandata“.

Građanima poručuju da na severu Kosova ima licenciranih banaka, te da račune mogu da koriste za primanje sredstava „iz bilo koje zemlje“. A ukoliko takav račun nemaju – savetuju im da ga otvore, piše portal KoSSev.

Centralna banka Kosova je krajem godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu. Ova uredba, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu.

Iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka sledećeg meseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona.

Novčanica od 100 dinara Foto:Shutterstock

Ova odluka je naišla na kritike zvaničnog Beograda uz navode da Priština želi da njome ukine dinar i platni promet sa Srbijom.

Prištinu kritikuju i međunarodni zvaničnici, ali pre svega zbog načina donošenja odluke i kratkog roka za početak primene. Već danima se nižu reakcije zapadnih diplomata. Juče su se oglasili i ambasadori Kvinte sa zajedničkim zahtevom Prištini da suspenduje Uredbu kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“.

Naveli su da su zabrinuti zbog uticaja ove odluke na srpsku zajednicu, a posebno na škole i bolnice za koje se, kako su naveli, trenutno „ne čini održivim nijedan alternativni proces“.

Sličnu poruku danas je uputio i portparol Evropske unije Peter Stano.

Potom se ponovo oglasio ambasador SAD-a u Prištini, navodeći da se sastao sa guvernerom CBK Ahmetom Ismailjijem, te da je ponovio zahtev da se primena uredbe odloži.

U međvremenu je o ovom sastanku izvestila i Centralna banka Kosova.

Foto: Shutterstock

Poručuju da su Hovenijer i Imailji razgovarali o glavnim dešavanjima u finansijskom sistemu, unapređenju pravnog i regulatornog okvira, aktivnostima vezanim za stabilnost i integritet finansijskog sistema, implementaciji ciljeva i novom Strateškom planu 2024-2028. CBK-a.

Iz CBK navode da je guverner Centralne banke objasnio američkom ambasadoru glavne aspekte kojima se bavi nova Uredba o gotovinskom poslovanju i njene efekte, „argumentujući i razjasnivši svoj stav“.

„Unapređenje regulatornog okvira za suzbijanje fenomena falsifikovanog novca i regulisano i transparentno snabdevanje privrede gotovinom, koji doprinose očuvanju i povećanju integriteta finansijskog sistema i same valute evra, bile su među glavnim temama ovog informativnog sastanka“, navode iz CBK

Ismalji mu je takođe pomenuo druge zakonske izmene koje je odobrila CBK na osnovu svog plana.

Iz CBK nisu saopštili koje su to izmene u pitanju, ali je zato konstatovao da je u skladu sa njima „naglašena potreba efikasnije i fokusiranije komunikacije u vezi sa mogućim uticajima i ograničenjima ove Uredbe, kao i postojećim zakonskim mogućnostima za pristup sigurnim finansijskim uslugama“.

Pročitajte još

Ismailji: Ne ograničava se primanje novca

Poručuju i da se na sastanku razgovaralo o postojećim mogućnostima, alternativama i pristupu finansiranja preko različitih finansijskih kanala licenciranih za rad na celoj teritoriji Kosova.

„Guverner CBK je posebno saopštio da samo u četiri severne opštine rade četiri filijale banaka, tri mikrofinansijske institucije (kreditori) i više od 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmenu. Broj filijala i kancelarija finansijskih institucija koje rade u toj oblasti se povećava, jer je finansijska inkluzija cilj CBK-a“, naveli su.

Kažu i da je Ismailji objasnio Hovenijeru da Uredba ne zabranjuje, niti ograničava primanje sredstava na bankovnim računima u evrima u licenciranim bankama.

Ne ograničava se ni aktivnost menjanja bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske finansijske institucije, tvrdi Ismailji, ali i naglašava da je neophodno da imaju licencu CBK.

„Dakle, svi pojedinci imaju pristup bankovnim računima i mogu da primaju sredstva na svojim računima u evrima, kroz različite zakonske kanale“, naglašava.

Kaže i da svi građani koji već imaju bankovni račun u evrima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu koristiti isti za primanje sredstava iz bilo koje zemlje.

„Oni koji još uvek nemaju račun, mogu da ga otvore u bilo kojoj banci, prema Uredbi CBK-a za pristup platnim računima za osnovne usluge, koji za ugrožene grupe i socijalne šeme nema naknade za otvaranje ili održavanje, od 1. januara 2024“, navode iz CBK.

Ova institucija na kraju poručuje da ostaje odlučna da unapredi pravni i nadzorni okvir u sprovođenju svog ustavnog mandata, kao i da je posvećena „nastavku aktivnosti informisanja i podizanja svesti javnosti“.

„Saradnja i priznanje parternstva i podrške partnerskih zemalja, predvođenih od SAD-a, zajedno sa drugim prijateljskim zemljama i međunarodnim finansijskim insistucijama, stoji u temeljima CBK-a, kao nezavisne ustavne institucije, što treba da se poštuje od strane svih da bi se dostigli njeni zakonski ciljevi“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar