Foto: Medija centar Beograd; Dušan Kostadinović

Generalni sekretar Demokratske stanke (DS) Dušan Kostadinović poručio je da je danas, kada su građani na ulicama u protestima "Srbija protiv nasilja", "jedina podela koja ima smisla je podela za ili protiv mafijaškog režima", i pozvao građane na novi protest u Šapcu, gde živi, večeras u 19 časova."Aleksandar Vučić se može pobediti. Politički entitet koji će to izvesti biće onaj koji u drugi plan stavi irelevantne podele i insistira samo na jedino bitnoj, s obzirom na prilike u kojima se kao društvo nalazimo, podeli za i protiv mafijaškog režima", rekao je Kostadinović za agenciju Beta, na pitanje da li se vlast može promeniti bez saradnje dve opozicione grupacije koje se nazivaju proevropska i državotvorna.

Kako je još naveo, „tek kada Srbija postane država u kojoj se poštuju zakoni, što se neće desiti dok se ne porazi Vučićev režim, ima smisla da ideološke i programske razlike političkih aktera budu opredeljujuće“.

On je, govoreći o protestima, istakao da je „u poslednjih nekoliko nedelja razbijen mit o nepobedivosti režima“ i objasnio: „Jasno se videlo da kada se građani pobune, odlučni u nameri da menjaju stvari, dva osnovna režimska instrumenta održavanja na vlasti, propaganda i represija, ne daju rezultat“.

„Građani su se trgli iz anesteziranosti, nema dileme da je značajna većina građana protiv ovog režima, on više nema ni onaj lažni legitimitet postignut brutalnom propagandom. Protesti su ga deligitimisali, njegov pad je neizbežan“, istakao je Kostadinović.

Za proteste u manjim mestima je istakao da je odziv vredan velikog poštovanja, „posebno imajući u vidu da kriminalci Srpske napredne stranke pozivaju mnoge građane i pokušavaju da ih zastraše“.

„Takvih primera je pregršt, kako u mom okruženju tako i šire, ali to nije uplašilo ljude i umanjilo njihovu želju za borbom protiv nasilja, koje režim pokušava da zaustavi širenjem novog talasa nasilja“, rekao je Kostadinović.

Uz konstataciju da su „protesti građanski, ali i antirežimski“, on je mišljenja da „ne bi trebalo da bude sporno da i političari govore na njima, ali je ta odluka prepuštena organizatorima na lokalu“ i dodaje: „U Šapcu su se obraćali pojedini aktivisti i političari, a reakcije građana su bile pozitivne“.

Ocenio je da Vučić ne sme da ispuni zahteve sa protesta jer bi u suprotnom „faktički izgubio vlast“.

„Uprkos tome što zahtevi nisu zamenjeni samo jednim, logičnim zahtevom za smenu samog Vučića, čak i na ovaj način koncipirani oni predstavljaju nepremostivu prepreku za režim. To znači da kada pričamo o ispunjenju zahteva, mi zapravo govorimo o smeni vlasti“, rekao je Kostadinović, uz uverenje da će vlast biti promenjena.

Na pitanje sa kojim organizacijama DS najbliže sarađjuje, on je rekao da su to stranka Zajedno i doskorašnji pokret a sada stranka SRCE.

„DS je nedvosmisleno proevropska stranka, pa je prirodno da naši najbliži partneri budu stranke istog opredeljenja. Tu su pre svih stranke Zajedno i Srce, koje će, uveren sam, kroz prisnu saradnju sa nama biti okosnica fronta stranaka, pokreta i građana koji će poraziti režim“, rekao je Kostadinović, navodeći da će ta stranka „nastaviti da deluje integrativno, a njeni saveznici biće svi beskompromisni borci protiv mafije“.

Na podsećanje da je registrovao udruženje sa istovetnim nazivom kao što nosi protest, on je ponovio da je to uradio „preventivno, kako se ne bi ponovile neprijatne situacije iz bliske prošlosti kada su organizatore protesta uspeli da preduhitre tako što su promovisani slogani bili zloupotrebljeni“.

„Reakcija režimskih tabloida, pa i same premijerke Ane Brnabić je najbolja potvrda da je takav potez bio koristan za opoziciju i neočekivan za režim“, naveo je Kostadinović.

Na pitanje da li bi to mogao biti naziv neke izborne liste, on nije isključio mogućnost da „‘Srbija protiv nasilja’ bude naziv ujedinjene, velike opozicione liste, ali odluku o tome ne donosim ja, niti sama DS, već zajednički svi koji smo opozicija mafijaškoj vlasti“.

„Bitno je to da je režim sprečen da unese konfuziju na nekim narednim izborima tako što bi oni kandidovali listu sa nazivom protesta, a što su ranije, u više navrata, činili“, istakao je Kostadinović.