Foto:shutterstock by trabantos

Kosovski ministar držvne uprave i lokalne samouprave Elbert Krasnići izjavio je danas da je Priština spremna da formira Nacionalni savet za srpsku manjinsku zajednicu.

Krasnići je tako reagovao na izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da Savet Evrope u Strazburu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim pravima za nacionalne manjine, i da se u Srbiji poštuju nacionalne manjine, koje imaju nacionalne savete i učestvuju u političkom, društvenom i ekonomskom životu, prenosi Klan Kosova.

Krasnići je rekao da kosovski Ustav i praksa pokazuju da Priština nudi najšira prava manjinskim zajednicama, i da je „ako Srbija smatra da su institucije nacionalnih saveta najbolji primer i model za zaštitu prava manjina“, Priština spremna da takav mehanizam primeni i za srpsku zajednicu na Kosovu.

„Praksa ne pokazuje da Srbi na Kosovu imaju manja prava od drugih zajednica u Srbiji“, naveo je Krasnići, prenosi Kosovo Onlajn.

Kako je rekao, za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu mora da postoji „simetrija prava“, a ne privilegovan pristup zajednici ili manjini.

Naveo je i da su, u institucijama i opštinama u Srbiji u kojima živi albanska nacionalna manjina, Srbi zastupljeniji u odnosu na Albance i Rome.

***

BONUS VIDEO – Da li će rampa velikih zemalja za prijem Kosova u SE uticati na stav Prištine o ZSO?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare