Hajrula Čeku Foto: Wikimedia Commons/Festimn

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrula Čeku ocenio je da je organizacija "Evropa Nostra - pod političkim uticajem Srbije" i da je izgubila kredibilitet. Po njegovim rečima licemerje organizacije ‘Evropa Nostra’ se pokazalo prošle godine kada su manastir Dečani bez prava i sa političkim uticajem iz Srbije uvrstili na listu ‘sedam najugroženijih spomenika’.

Čeku je na konferenciji za novinare naveo da je nedavna poseta ovog nevladinog udruženja posvećenog podizanju svesti o značaju kulturne baštine, bila besmislena i bez efekata.

„Uočili smo licemerje organizacije ‘Evropa Nostra’ jer je prošle godine manastir Dečani bez prava i sa političkim uticajem iz Srbije uvrstila na listu ‘sedam najugroženijih spomenika’, dok je prošle godine organizacija kulturnog nasleđa Kosova poslala nominaciju za ovu listu za tvrđavu u Novom Brdu“, rekao je Čeku.

Kaže da je Evropa Nostra odbila nominaciju ove tvrđave za „sedam najugroženijih“, uprkos tome što je, kako je rekao, srpska kompanija koja je radila na njenoj revitalizaciji „nanela nepopravljivu štetu“.

Poručili su da usled toga Evropa nostra krši principe profesionalizma i objektivnosti.

Čeku je na konferenciji komentarisao i navode Viole fon Kramon, koja se takođe sastala sa predstavnicima Evropa Nostre. Njemu je zasmetalo to što je Kramon u istoj rečenici stavila „uništeno kulturno nasleđe u Ukrajini“ i Visoke Dečane.

„U tvitu koji je objavila Kramon, manastir Dečani i spomenici uništeni u Ukrajini ruskom agresijom uvršteni su u jednu rečenicu. Želimo da verujemo da je ovu grešku načinila nenamerno, da nije imala tačne informacije. Međutim, ona mora dati objašnjenje za ovu grešku koju je napravila“, rekao je Čeku.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar