Tablice Kosovo Foto:N1

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja veruje da do kraja oktobra na Kosovu više neće biti ilegalnih srpskih registarskih tablica i da ne očekuje da će krajem meseca doći do novih eskalacija na severu Kosova, ali da je moguće očekivati otpor.

„Krajem ovog meseca verujem da više nećemo imati nelegalne tablice i da ćemo preći na rešavanje drugih problema. To nije jedini problem koji imamo ni kao Kosovo, ni u odnosu na Srbiju“, rekao je Svećlja u intervjuu za A2CNN u Albaniji, objavila je Gazeta ekspres, prenosi Kossev.

On ujedno tvrdi da ne bi trebalo da bude novog sporazuma o pitanju registarskih tablica, jer sporazum već postoji i samo ga je potrebno primeniti.

„Mi već imamo dogovor, ali Srbija ne dozvoljava primenu. Ne verujem da će biti potrebe za političkim, pa tehničkim, pa sporazumom o implementaciji, što je pristup koji Srbija želi“, kazao je Svećlja

Dodao je da 31. oktobra ne očekuje nove eskalacije na Severu Kosova i podsetio na nedavne navode stranih misija da su spremni da održe bezbednost i stabilnost.

„Nema naznaka da bi moglo doći do bilo kakvih ekstremnih nevolja. Možda povremenog otpora u smislu odbijanja da se tablice promene iz nelegalnih u legalne, ali ne verujem da može doći do eskalacije“, ocenio je Svećlja.

On je ukazao da srpske tablice gradova na Kosovu predstavljaju samo poteškoću za Srbe, jer ne mogu da voze južno od Ibra, i tvrdi da kod građana postoji spremnost za preregistraciju, ali da je na delu „stravičan pritisak struktura Aleksandra Vučića”.

Dve nedelje pre isteka krajnjeg roka za preregistraciju malo Srba je to uradilo, na šta je nedavno ukazao i američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer, koji je rekao da je potrebno produžiti taj rok, ali da to zavisi od kosovskih vlasti.

O pitanju registarskih tablica izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je prošle nedelje sa prištinskim zvaničnicima, a danas u Beogradu sa predsednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM.

BONUS VIDEO – Skidanje nalepnica sa registarskjih oznaka automobila iz Srbije na Brnjaku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar