Kosovska policija – na Brnjaku nije bilo incidenata, očevici tvrde suprotno

Politika 22. sep. 202118:23
Podeli:
Jarinje Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

Kosovska policija negirala je danas da su njeni pripadnici, na administrativnom prelazu Brnjak, pokušali da jednog vozača izvedu iz automobila sa KM tablicama i da je Kfor sprečio incident.

Kosovska policija navela je na Fejsbuku da do takvog incidenta nije došlo ni na Brnjaku ni na bilo kojoj drugoj lokaciji ili prelazu, tvrdeći da je reč o „neistinitim i pristrasnim informacijama“.

U saopštenju se vest Kosovo onlajna o tome da je kosovska policija pokušala da izvuče vozača iz automobila sa KM tablicama, a da je Kfor sprečio incident, naziva „tendencioznom i neistinitom“ i tvrdi da „takve neistinite i pristrasne informacije imaju za cilj da dezinformišu javnost“ i izazovu nesigurnost među građanima.

„Policija Kosova kao institucija za sprovođenje zakona u svim slučajevima preduzima sve mere u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima na snazi, kako bi se osigurao javni red i sigurnost, uključujuci omogućavanje slobodnog kretanja ljudi i robe na svim graničnim prelazima“, navode u kosovskoj policiji.

Mada Kosovska policija to demantuje, više izvora sa lica mesta potvrđuje da se incident na prelazu Brnjak, o kome je pisao Kosovo onlajn, dogodio i da su pripadnici Specijalne jedinice policije čak u vozača koga su hteli nasilno da izvedu iz vozila uperili i puške, prenosi taj kosovski portal.

Kosovo onlajn objavio je ranije danas da su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama, ali su incident sprečili pripadnici Kfora.

Nakon ovog incidenta primetan je veći broj građana koji, i pored loših vremenskih uslova, ne odustaju od namere da primoraju kosovske vlasti da ukinu odluku o reciprocitetu za registarske tablice i povuku specijalne jedinice kosovske policije, koje su na sever Kosova stigli u ponedeljak ujutru, piše Kosovo online.

Dodatnu uznemirenost građana ovog dela Kosova, kako potvrđuju izvori tog portala, izaziva oklopno vozilo koje pripada specijalnim jedinicama, a koje se nalazi na proplanku u obližnjm selu Banje.

Glavni magistralni putevi ka Jarinju i Brnjaku blokirani su teškom mehanizacijom koju su nezadovoljni građani postavili u ponedeljak ujutru nakon što su na te administrativne prelaze stigli pripadnici Rosu sa namerom da sprovedu odluku Prištine o oduzimanju srpskih registarskih tablica gradova na KiM i zameni tablica iz Srbije probnim tablicama RKS.

BONUS VIDEO: Na Jarinju i Brnjaku mirno, sve više građana se pridružuje protestima

Komentari

Vaš komentar