Foto:ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla uputila je pismo izvšnom direktoru komanije "Epl" Timu Kuku da u "Apple Maps" uključi Kosovo.

Ministarka je navela, da je od kompanije tražila „pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama na Epl mapama“.

PROČITAJTE JOŠ...

Haradinaj Stubla je u svom pismu pomenula da nezavisnost Kosova na svojim granicama priznaje više od dve trećine sveta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Nemačka, Francuska, Kanada, kao i članstvo u prestižnim svetskim institucijama kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine u savetodavnom mišljenju zaključio da proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine nije prekršilo međunarodno pravo“, navela je Haradinaj Stubla, podsećajući na to da su platforme poput Linkedlna, Tvitera, Fejsbuka i Spotifija ažurirale svoje platforme „uvodeći Kosovo kao nezavisnu državu“.

Foto: EPA-EFE/WU HONG

Pre nekoliko dana poznata britanska pevačica albanskog porekla Dua Lipa izazvala je niz reakcija na društvenim mrežama, nakon što je prvobitno pozvala Epl sa svog Instagram profila da stavi Kosovo na mapu, a potom objavila na Instagramu i Tviteru fotografija mape velike.

Druga britanska pevačica sa Kosova Rita Ora takođe je tražila od kompanije Epl da uključi Kosovo u svoje mape.

Trenutno su granice Kosova na mapi te kompanije crtane bledo crveno, za razliku od drugih zemalja koje su razdvojene svetlom bojom i debelom linijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar