Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, Joe Klamar / AFP / Profimedia, Shutterstock

Srbija je ponovo krenula u kampanju povlačenja priznanja Kosova, a prema nekim informacijama to je spremno da uradi 10 zemalja. Sagovornici “Nove” različito gledaju na srpsku politiku otpriznavanja - jedni u njoj vide pokušaj blokade francusko - nemačkog predloga koji predviđa članstvo Kosova u UN, a drugi kao uspešno jačanje pregovoračke pozicije u predstojećim pregovorima.

Zapad želi da tokom 2023. Beograd i Priština potpišu osnovni sporazum, baziran na francusko – nemačkom nacrtu, koji je u međuvremenu postao i zvanični predlog EU. Za srpsku stranu naročito je problematična njegova odredba oko članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Krajem prošle godine srpske vlasti pokrenule su ozbiljnu inicijativu povlačenja priznanja Kosova, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je to spremno da učini 10 zemalja. Sa druge strane, Priština tvrdi da je na pragu ulaska u Savet Evrope i da je obezbedila dovoljno glasova za to.

Pročitajte još...

Prema nezvaničnim informacijama, u Beograd će posle Božića doći evropski posrednik u pregovorima Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, kao i savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca – Emanuel Bon i Jens Pletner. Očekuje se da će na stolu biti francusko – nemački sporazum.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator, navodi za “Novu” da i inicijativa za povlačenje priznanja i namere Prištine da uđe u Savet Evrope pokazuju da Vašingtonski sporazum formalno više ne važi i da su se dve strane vratile konfliktnoj praksi.

“Sada možemo da očekujemo da će se i jedna i druga strana boriti za uspeh svojih projekata. Za sada, kako stvari stoje, izgleda da je Kosovo u prednosti jer je bliže članstvu u Savetu Evrope. Sa druge strane, mi i dalje ne znamo koje su to države koje su povukle priznanje, iako je predsednik Vučić nekoliko puta obećavao da će to saopštiti. Postavlja se pitanje da li je to taj broj država, koje su to zemlje, zašto se to drži u tajnosti… Čini mi se da to izaziva sumnje”, kaže Jakšić.

Bosko Jakšić Foto:Zoran Lončarević

Upitan da li je inicijativa povlačenja priznanja karta sa kojom Srbija ulazi u pregovore o francusko – nemačkom predlogu, naš sagovornik kaže da je to nesumnjivo pokušaj blokade tog sporazuma.

“Jedna od njegovih glavnih novina je u tome da se Kosovu omogući ulazak u UN, a da ne mora da dođe do bilateralnog priznanja. Odgovor Beograda je da Srbija to apsolutno neće prihvatiti. Jedino što Srbija može da uradi je da izlobira kod nekih zemalja, ne bih da zvučim maliciozno, ali nekih pacifičkih ili afričkih zemalja… Ako se to poredi sa zahtevom za članstvo u UN, onda 10 zemalja ne znači ništa. To je neka vrsta Pirove pobede srpske diplomatije, ukoliko se nastavi sa ovim procesom da se Kosovo ubaci u UN i Savet Evrope pre toga”, smatra Jakšić.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu Foto:BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys

On navodi da je očigledno da se taj diplomatski front očigledno zaoštrava i da se pokazuje da je i na tom frontu Kosovo uvek u jednoj konstantnoj prednosti u odnosu na Srbiju – zato što ima moćnije saveznike.

Sa druge strane, Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da iza inicijative za povlačenje priznanja Kosova stoji kreiranje bolje pozicije u pregovorima o konačnom statusu Kosova. On smatra da time Srbija jača svoju poziciju.

Dušan Milenković, Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative
Dušan Milenković Foto: N1

“Srbija se manje pita oko toga da li će Kosovo da uđe u UN ili ne od Rusije i Kine. Hipotetički, čak i da Srbija želi da Kosovo uđe u UN, to nije toliko značajno, koliko potencijal da Rusija trguje Kosovom vezano za teritorije koje su nedavno anektirali i Kine da pregovora, da li za Tajland ili neke druge svoje interese. Šta god da piše u tom francusko – nemačkom sporazumu, vezano za pristupanje UN, to da se Srbija protivi ili ne nema toliku težinu u odnosu na to kakvi su interesi Rusije i Kine”, zaključuje Milenković.

Kada je reč o učlanjenju Kosova u Savet Evrope, on navodi da je to nastavak jedne politike koja ima za cilje dobijanje što više međunarodnog priznanja.

“To je očekivano, a mislim da su i naši zvaničnici rekli da je to pitanje vremena. To nema veze sa pozicijom Kosova u potencijalnim pregovorima, samo daje dodatne argumente Srbiji da ponovo krene u kampanju otpriznavanja, koju su bili pauzirali nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma”, smatra Milenković.

„Deseta država koja povlači priznanje u prvim nedeljama 2023“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prvog dana u 2023. izjavio je da je do sada objavljen spisak od 18 država koje su povukle priznanje, a da imena devet država nisu objavljena.

„Očekujemo prvim nedeljama ove godine da bude i deseta zemlja koja će povući priznanje, a koju nismo objavili“, rekao je Dačić.

Ivica Dačić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Sa druge strane, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti izjavio je da je postojalo više „non papira“ koje je Srbija poslala na adresu Saveta Evrope u Strazburu protiv prijave Kosova za članstvo u Savetu Evrope, ali je, prema njegovim rečima, „tu bitku izgubila“.

„Lobirali smo na više nivoa, diplomatskih ili političkih, da obezbedimo podršku u glasovima i obezbedili smo tu podršku, dato je pravno tumačenje da nema prepreka i da je to izgubljena bitka za Srbiju“, kazao je Ahmeti.

BONUS VIDEO Švedska predsedava unijom. Glavna pitanja za Srbiju – Kosovo i sankcije Rusiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare