Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će sutra Krizni štab u Beogradu raspravljati o otvaranju administrativnih prelaza, a iz kosovske vlade poručuju da se o otvaranju svih prelaza diskutuje, te da se čeka preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Kosova.

„Trenutno razmatramo mogućnost otvaranja granica i ta odluka biće doneta na osnovu preporuke stručnjaka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Kosova“, rekao je u izjavi za KoSSev portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu.

Krueziu nije mogao da precizira kada bi mogla biti doneta odluka o otvaranju prelaza.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, izjavila je ranije danas da će sutra na sastanku Kriznog štaba pokrenuti pitanje otvaranja administrativnog prelaza.

„Videćemo da sutra to rešimo“, poručila je premijerka Srbije.

„Insistiraću da se to reši što je pre moguće, to je nama dakle u najvećem mogućem interesu, tako da videćemo da sutra to rešimo“, rekla je Brnabić.

Nakon što je povećan broj slučajeva koronavirusa u regionu, Vlada Srbije odlučila je da zatvori granice prema susedima. Međutim, Srbija je takođe zatvorila i prelaze prema teritoriji Kosova, sa izuzetkom propuštanja vozila hitne pomoći i kamiona koji prevoze robu.

Odlukom kosovske vlade, međutim, početkom marta, zatvoreni su svi kopneni prelazi na Kosovu takođe, ali za ona lica koja nisu imala kosovsku dokumentaciju. Tada je ujedno uvedena mera obavezne samoizolacije na 14 dana, svih koji budu ušli na Kosovo, a potom je zamenjena merom izolacije u karantin zoni u Prištini, i u međuvremenu je ublažena na 7 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar