Skupština Kosova Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Prištini je danas održana vanredna sednica kosovske skupštine na zahtev opozicije, kako bi se raspravljalo o odluci Regulatorne kancelarije za energetku (RUE) o poskupljenju struje za domaćinstva koja troše iznad 800 kWh, a koja je stupila na snagu danas. Najava poskupljenja struje je već nedeljama glavna tema na sednicama Skupštine, pri čemu je opozicija jednoglasno protiv i krivi vladajuću stranku za novonastalu energetsku situaciju na Kosovu. Nakon što su juče napustili skupštinsku salu jer nisu imali većinu za hitnu raspravu, danas traže poništenje odluke RUE, koju nazivaju „diskriminatorskom i političkom“. Na sednici se danas raspravljalo i o Severu, a zbog toga što poskupljenje struje ne važi i za četiri srpske opštine, čemu se opozicija takođe protivi.

Kosovska vlada odobrila je januara zahtev RUE, prema kojem će, između ostalog, oni potrošači u domaćinstvima koji troše preko 600kWh energije, račune plaćati skuplje. Istovremeno, korisnici koji troše više od 800kWh, takođe će račune plaćati skuplje i nemaju prava na subvencije od vlade.

Međutim, kako su javili kosovski mediji, RUE je juče odlučio da izmeni svoj predlog, odnosno da skuplju struju plaćaju potrošači koji troše iznad 800 kWh, prenosi KoSSev.

Za današnju sednicu koja je počela nešto pre podne, prikupljeno je 40 potpisa.

Kako prenose mediji koji su prisustvovali sednici, većina poslanika Samoopredeljenja danas nije bila u sali, što su opravdali time da o raspravi nisu dobili obaveštenje.

Kritike opozicije su se ipak nastavile, pa je tako lider PDK, Memlji Krasnići, odmah na početku optužio kosovsku vladu da je ona zapravo realizovala svoju agendu za povećanje cena električne energije, istakavši da RUE nije donela nezavisnu odluku, već političku.

„RUE se svojom odlukom izdigao iznad Skupštine, ali i iznad Ustava i Kosova. Pokrivaju jedni druge. Na vreme smo upozorili Vladu, ali oni nisu reagovali, a posledice se same nameću. Doneli su rešenja za povećanje struje. Danas, sedam nedelja kasnije, živimo uz posledice ignorisanja od strane Aljbina Kurtija. Od kraja septembra imamo konkretne predloge“, rekao je on.

Krasnići je dodao da vlada nije ni dozvolila da se juče održi rasprava u vezi sa sprečavanjem odluke RUE, te je vladajuće Samoopredeljenje optužio da je prevarilo građanje i tako izgubilo njihovo poverenje.

„To, kako se vidi, direktno utiče na pogoršanje života građana. Ne preostaje im ništa drugo nego da napuste zemlju, a to se u poslednje vreme dešava kao nikada do sada. Ko je odgovoran za to. Kurti pokušava da oprosti 100 miliona evra duga KEDS-u. Izdvajanje od 100 miliona evra je za KEDS. Teraju građane da plaćaju duplo“, rekao je on.

Sa njim se složio i lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramuš Haradinaj, koji je Kurtijevu vladu nazvao prevarom.

„Kurtijeva vlada je prevara. Ne očekujem da ni vi, poslanici Samoopredeljenja, ovo prihvatite… slušamo kako Kurti stalno govori svojim pristalicama da detoniraju mine koje su postavile prethodne vlade. Ovo je obrazloženje koje vas približava sebi. To je isto kao da jedan komandant kaže vojsci – ubiće nas mine koje su postavili ispred nas“, rekao je.

I on je pozvao aktuelnu vladu da poništi odluku RUE o novim tarifama struje, barem na neodređeno vreme.

„Ide proleće, potrošnja će se smanjiti, pa ćemo na zimu i jesen ponovo da razgovaramo u Skupštini kako da postupimo“, predložio je Haradinaj.

Stranku Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija nazvao je novim – lošim eksperimentom na Kosovu.

„Na Kosovu je urađeno mnogo eksperimenata, a jedno od njih je Samoopredeljenje i Kurti. Ispašće eksperiment loš za ovu zemlju. Bolje da svi to shvatimo na vreme“, istakao je Haradinaj.

Poslanik PDK, Abeljard Tahiri, optužio je vladu da namerno loše upravlja situacijom u vezi sa strujom, „da bi od Srbije kupila struju u vrednosti od 100 miliona evra“.

Kazao je da Vlada koristi RUE kao “politički instrument” i podsetio da se nove tarife ne primanjuju na opštine na Severu.

„Koristeći RUE kao svoj politički instrument, izostavili ste Sever iz tarifa, to je deo vašeg plana. Napravili ste izuzetno veliku štetu, mi smo ostavili pune proizvodne kapacitete i nije bilo restrikcija struje 13-14 godina, jer je postojao dobar menadžment, a danas imate isplanirano loše upravljanje kako bi se kupovala struja u Srbiji, sa naših 100 miliona evra“, rekao je Tahiri.

Opozicionim poslanicima odgovorila je poslanica Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja, navodeći da je jasno da je današnja rasprava zakazana kako bi se dobila prilika da se kritikuje vlada, a ne zbog pronalaska rešenja za električnu energiju.

„Mi smo uz građane i naravno trudimo se za svakog građanina. Ako možete da kažete da ste napravili pregled onoga što je RUE uradio, onda vam mogu reći da mi to nismo uradili, jer oni još nisu objavili odluku. Nema zemlje u regionu koja nema povećanu cenu energenata. Mere koje su preduzete u regionu se razlikuju. Na Kosovu je predložena varijanta koja pomaže 70 odsto domaćinstava tokom zime i 90 odsto tokom leta“, rekla je ona.

Kada je u pitanju struja, voda i porez na Severu Kosova, Kusari Ljilja poručuje da taj problem do sada niko nije rešavao.

Ipak, kako je dodala, nijedna zajednica ne bi trebalo da bude privilegovana.

Sednica je završena u popodnevnim satima, a nakon što su pojedini poslanici PDK negodovali, uz navode da ne postoje uslovi za dalji rad. Novo zasedanje zakazano je za petak u 11.00, javljaju prištinski mediji.

BONUS VIDEO: Kosovo postalo meka za rudarenje bitkoina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar