Zatvor, ključ, rešetke
Foto: Shutterstock

Danas je potpisan sporazum između Kosova i Kraljevine Danske za korišćenje korektivne službe.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je da je (Kosovo) pristalo da Danskoj obezbedi pritvorske ćelije u Gnjilanu za 300 osuđenika.

Hadžiju je najavila da je period boravka osuđenika do 10 godina, a sporazum će biti ratifikovan u kosovskoj Skupštini.

Kraljevina Danska je takođe izjavila da će ovaj sporazum koristiti obema stranama.

„Kontaktirali smo Kosovo pre godinu dana i od tada vodimo pozitivan dijalog sa aktuelnom Vladom. I dalje se nadam rešenju za veliki broj zatvorenika u Danskoj. Ovo će pomoći Kosovu da razvije svoje kapacitete u pravnom sistemu“, izjavio je Fleming Moler Mortensen, ministar za razvojnu saradnu u Danskoj.

Pored sporazuma iznajmljivanju pritvornih jedinica Kosovo i Danska su potpisali i energetske sporazume.

Kosovska Ministarka ekonomije Artana Rizvanoli (Artanë Rizvanolli) izjavila je da je Kosovo potpisalo i sporazum sa Danskom u okviru energetike.

„Kao što smo nedavno rekli u našoj strategiji o diverzifikaciji izvora energije i povećanju obnovljivih izvora energije. Za nas kao državu tranzicija će biti izazovna, a sa druge strane imamo Dansku kao lidera u istraživanju i razvoju u ovoj oblasti, stoga smatram da država Danska ima podršku“ rekla je Rizvanoli.

Ministar pravde Danske Nik Hakerup izjavio je da je ovo rezultat saradnje dve zemlje.

„Mi na ovo gledamo kao na saradnju Danske i Kosova, traba raditi na razvoju zelene energije, ovim sporazumom Danska bi trebalo da reši problem u nadležnim zatvorima“.

Izvor: Koha

BONUS VIDEO: Kako se zaglavio kosovski dijalog?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar