FOTO: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova izabrala je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih izabrala novu Vladu Kosova na čelu sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Uoči glasanja sednicu su napustili poslanici Demokratske partije Kosova, koji su dominirali u napadima na Kurtija i novu Vladu. Posle izbora novi ministri su zajedno sa novim premijerom položili zakletvu.

U ekspozeu Kurti je rekao da Vlada koalicije pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova ima sveobuhvatan program u kojem se bavi svim oblastima društveno-ekonomskog i političkog života na Kosovu.

„Imamo program koji se bavi svim oblastima. Danas institucionalizujemo veliku promenu od 6. oktobra. Uštedećemo javni novac. Pored mene će biti 15 ministara, a ne 21 kao ranije. Imaćemo oko 33 zamenika ministara, a ne više od 80 kao ranije. Manje trošenja na funkcije i privilegije da bismo trošili više na projekte“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao je da je spreman da vodi dijalog sa Srbijom, obezbeđujući široki politički spektar u tom procesu.

„Bavim se politikom 23 godine. Danas stojim pred vama nakon 23 godine kao deo opozicije. Deli nas samo jedno glasanje za okončanje moje političke karijere. Oni koji su me voleli kao opozicionara treba da me vole i na vlasti“, zaključio je Kurti.

Prvi zamenik premijera je Avdulah Hoti iz DSK, drugi zamenik premijera je Haki Abazi iz PS. Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, ministarka pravde je Aljbuljena Hadžiu, ministar finansija Besnik Bislimi, ministar privrede Rozeta Hajdari, ministar zadravlja Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka.

Za ministra unutrašnjih poslova je izabran aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu je Ljumir Abdiđiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Iz redova Srpske liste ­­­­Dalibor Jevtić izabran je za ministra za zajednice i povratak, Ivan Milojević je ministar za regionalni razvoj, dok je Emilija Redžepi iz bošnjačke zajednice izabrana za ministra admini­­­striranja lokalne samouprave.

Međutim, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je ranije da će Spska lista učestvovati u radu, ali neće podržati vladu Aljbina Kurtija.

„Oni koji danas formiraju vladu nisu ništa dobro rekli ni obećali i to Srpsku listu navodi na oprez, ali je jedinstvo Srba nešto što će morati da bude poštovano, jer su nezaobilazan faktor na prostoru KiM“, rekao je Odalović za RTS.