Foto: N1

Danas se kao i prethodnih dana polako konstituišu skupštine gradova i opština, pa su parlamenti formirani u opštinama Stari grad i Vračar, u Rači, Ćupriji, Topličkom okrugu, Prokuplju, Kraljevu...

Danas su i u beogradskim opštinama Stari grad i Vračar konstituisane lokalne skupštine. U novom sazivu Skupštinu opštine Stari grad u naredne četiri godine vodiće Dušan Petrić sa liste „Aleksandar Šapić – pobeda za Stari grad“, kojem su podršku glasovima, osim njegove, dale i liste oko SNS, SPS i Metle.

Najviše mandata (27) ima lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“, iza nje je lista „Čuvamo Stari grad – Ujedinjena opozicija (Čuvari Starog grada, Nova, UDS, GDF, Demokratski blok) sa odnosno devet mandata. Koalicija SPS-JS ima šest mandata, dok su po pet mandata dobile liste „Aleksandar Šapić – pobeda za Stari grad“ i „Srce grada – PSG i nestranačkih komšijskih inicijativa za očuvanje Starog grada“. Lista „Metla 2020” ima četiri mandata.

Održana je konstitutivna sednica i na opštini Vračar, sutra sledi opština Zvezdara, dok su u Zemunu još prošle nedelje obrazovali opštinski parlament. Prema ranijim najavama, opština Novi Beograd mogla bi da dobije novu vlast 7. septembra za kada je zakazana konstitutivna sednice Skupštine te opštine.

Konstitutivne sednice održane su i na lokalu. U opštini Rača će, kako je danas potvrđeno, i u narednom mandatu obavljati Nenad Savković (SNS), dok je za njegovog zamenika danas izabran Dušan Ðoković (SPS).Na konstitutivnoj sednici, potvrđeni su mandati 27 odbornika, a novi saziv činiće 23 odbornika SNS, tri odbornika SPS, kao i jedan odbornik koalicije SRS – DSS -Zdrava Srbija – Bolja Srbija.

U naredne četiri godine lokalnim parlamentom i opštinom Chuprija upravljaće SNS, a u ponedeljak, 17. avgusta, odbornički mandate potvrđeni su na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine.
Na lokalnim izborima, lista SNS ostvarila je ubedljivu izbornu pobedu osvojivši 78 odsto glasova, što joj jedonelo 30 odborničkih mandata. a uz “naprednjake“ u skupštinu je ušla i lista SPS-JS sa pet i PUPS sa dva odbornička mandata.Predsednik opštine Chuprija u naredne četiri godine biće Jovica Antić, diplomirani pravnik i dosadašnji opštinski pravobranilac, a njegov zamenik Vladimir Vasiljević, koji je u prethodne četiri godine obavljao funkciju opštinskog većnika.

Novi načelnik Topličkog upravnog okruga je Zlatan Miljković visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji direktor Apoteke Prokuplje.
Njega je na to mesto imenovala Vlada Srbije, a na mestu načelnika zamenio je Milana Arandjelovića (SNS) koji je izabran za novog gradonačelnika Prokuplja. Za njegovog zamenika izabran je Dejan Tonić, i to je jedina promena u dosadašnjem sastavu gradske vlasti u Prokuplju. Kako su saopštili danas iz Gradske uprave u Prokuplju na konstitutivnoj sednci novog saziva Skupštine tog grada za novog predsednika Skupštine izabran je Dejan Lazić (SNS) koji je i do sada obavljao tu dužnost.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Kraljeva, za predsednika lokalnog parlamenta izabran je Nenad Marković (SNS) koji je i do sada obavljao tu funkciju, dok je za sekretara Skupštine ponovo izabrana Dragana Petković, diplomirani pravnik.

Prethodnih dana su lokalnu vlast dobili i građani Novog Pazara, Sjenice, Užica i Kruševca. Još je neizvesno kada će Šapčani dobiti novu lokalnu vlast, posto će tamo biti ponovljeni izbori na 27 od 100 biračkih mesta. Izbori bi trebalo da budu ponovljeni sedam dana po ukidanju vanredne situacije u tom gradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar