Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Gljauk Konjufca ocenio je današnju dodelu stanova za 58 porodica u Leposaviću, izgrađenih sredstvima države Srbije, kao "tipičnu kolonizaciju".

Konjufca je u izjavi na Fejsbuku,koju prensi Zeri, napisao i da današnji dan, kada se obeležava Međunarodni dan nestalih, nije slučajno izabran.

„Pravi odnos srpske države prema Albancima i Kosovu najbolje pokazuje današnji događaj u severnom delu naše države. Datum koji je izabrala Srbija nije slučajan, već pokazuju da nema ni žaljenja ili kajanja zbog genocida koji je izazvala na Kosovu“, napisao je Konjufca.

On je naglasio „da Srbija ne samo da drži pod ključem istinu o otetima, već nastavlja pred nosom naše vlade kolonizaciju Kosova“.

„Ovo je tipična kolonizacija sa 58 koncentrisanih domova, u jednom naselju, u strateški najvažnijem delu severnog područja. Kuće koje je izgradila Vučićeva vlada su na lokaciji na kojoj nikada ranije nije postajala nijedna kuća“, rekao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što kosovska delegacija za dijalog sa Srbijom u Briselu prihvata teme poput povratka Srba koji su napustili Kosovo od 1976. godine.

„Onog trenutka kada je takva tema prihvaćena za dijalog, automatski se legitimiše teza Srpske akademije da su Albanci vršili pritisak i progonili kosovske Srbe. Kroz ove šovinističke konstrukcije Srbija ima za cilj da prikrije genocid počinjen nad Albancima“, piše Konjufca.

On se osvrnuo i na nedostak reakcije kosovske vlade ili institucija.

„Kada premijer Hoti bude saznao od medija o ovoj akciji, on će sigurno sve to ‘oštro’ osuditi. A to je značajno manje od onoga što jedna aktivna NVO može da uradi tom pitanju“, zaključio je Konjufca, preneo je Kosovo onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar