Elmedin Konaković Foto: N1

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pismo ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, tražeći zvaničan stav Srbije o veličanju ratnih zločina i zločinaca.

Konaković je zatražio i zvaničan stav Srbije i u vezi sa najavom da su institucije Srbije „spremne stipendirati veličanje ratnih zločina“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Konaković je u pismu oštro osudio dešavanja uzrokovana veličanjem Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine u BiH, a neprihvatljivijim je ocenio i poteze dve studentkinje iz BiH, Valentine Vujičić i Slađane Todić, koje su na društvenim mrežama takođe veličale Mladića i ratne zločine.

„Iznenađen sam da umesto osude ovakvog ponašanja, iz medija saznam da im je za nagradu, ne za njihov poseban angažman u akademskom smislu i dobre rezultate, već za veličanje ratnih zločina, Srbija odlučila dati stipendiju za nastavak školovanja u Beogradu“, napisao je Konaković u pismu.

Naglasio je da je BiH nedvosmisleno posvećena razvijanju dobrosusedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje, podsetivši da je povodom majskog masakra nad nedužnom decom u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Savet ministara BiH izrazio duboko saosećanje i proglasio dan žalosti u celoj Bosni i Hercegovini.

„Očekujem pristup poštovanja prema žrtvama i saosećanja prema porodicama ubijenih i u genocidu u Srebrenici, a ne pristup u kojem institucije Srbije pružaju utočište i nagrađuju one koji veličaju ratne zločine i zločince“, istakao je bh. šef diplomatije.

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu, protiv kojih je Tužilaštvo BiH formiralo predmet pod optužbom da su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osobe presuđene za ratne zločine i širile međunacionalnu mržnju, nastaviće školovanje u Beogradu.
***

BONUS VIDEO – Napad na N1 na prekrečenom muralu Ratka Mladića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare