Podeli
Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Duboko smo zabrinuti zbog informacije da je Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija Republike Srbije pokrenula finansijsku istragu protiv više od 50 istaknutih aktivista, nevladinih organizacija i istraživačkih medija, uključujući i Inicijativu mladih za ljudska prava, kojoj je 2019. godine dodeljena nagrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u oblasti ljudskih prava “Vaclav Havel“, izjavili su koizvestioci za Srbiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Ijan Lidel-Grendžer i Pjero Fasino.

“Zdravoj demokratiji su potrebni dinamično civilno društvo i nezavisni mediji koji mogu da funkcionišu u sigurnom okruženju. Nevladine organizacije i istraživački mediji doprinose osiguravanju pouzdanog nadzora nad javnim institucijama, što omogućava da funkcioniše sistem provere i uravnotežavanja između grana vlasti koji je neophodan u demokratskom društvu”, istakli su oni.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema njihovim rečima, iako je transparentnost svih organizacija i insitucija legitiman i neophodan zahtev, svaka istraga treba da bude čvrsto utemeljena, zasnovana na jasnim i pravnim kriterijumima.

“Pozivamo vlasti Srbije da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da predstavljaju zastrašivanje ili da dovedu do neosnovane kriminalizacije ovih organizacija”, zaključuju koizvestioci.

Komentari

Vaš komentar